Nieuws

Brug­se padel­clubs krij­gen sub­si­dies om lawaai­hin­der te beperken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Padelclubs in Brugge waar klachten zijn rond geluidsoverlast kunnen van de stad een subsidie krijgen om bijvoorbeeld een muur te plaatsen. In Brugge zijn er drie clubs waar buurtbewoners soms klagen over lawaaihinder tot 's avonds laat. 

Bij tennis- en padelclub Azalea in Sint-Pieters-Brugge overwegen ze de bouw van een geluidsmuur. Tom Vuylsteke, Padelclub Azalea: "Die zou ongeveer 22 meter lang zijn, 5 à 6 meter hoog en dat zou effectief moeten volstaan om het geluid voldoende naar beneden te halen zodat iedereen hier zijn sport kan beleven en de buurt tevreden kan zijn."

2023-01-30 00:00:00 - Padellen in Brugse club mag weer iets langer van rechter in beroep
Nieuws

Padellen in Brugse club mag weer iets langer van rechter in beroep

Van 400 naar 130 leden

De rechtbank heeft deze padelclub twee jaar geleden beperkingen opgelegd nadat een buur klaagde over geluidsoverlast. Zo mag er nu maar een beperkt aantal uren per dag gespeeld worden. En op zondag blijft de club dicht. Een geluidsisolerende muur bouwen zou de overlast moeten beperken. "Wij waren net voor en tijdens corona een padelclub met ongeveer 400 leden. Daarvan zijn er nu ongeveer 130 leden over, wat het voor ons als club financieel maar ook sportief zeer moeilijk maakt om te overleven. Als we met die muur iets normalere padeluren kunnen aanbieden zijn we ervan overtuigd dat onze club niet meer zal groeien naar die 400 leden, dat is ook niet meer nodig, maar dat we toch iets hoger kunnen gaan."

Vooral voor clubs die nu al met dossier van geluidsoverlast zitten

Maar zo'n muur kost al snel 100.000 euro. De stad Brugge komt nu met subsidies tot 80 procent van de kosten om zo'n geluidsmuur of een overkapping mogelijk te maken. Franky Demon, schepen van Sport Brugge: "Belangrijk is wel dat dit reglement telt voor padelclubs waar er al een ombudsdossier is, waar hinder gekend is. Ik denk aan Azalea, ik denk aan De Witte Beer. Andere clubs, waar geen geluidshinder gekend is, daar is het subsidiebedrag 30 procent. En nieuwe clubs, waar alles opgenomen is in de bouwvergunning, die zullen geen subsidies meer krijgen. We proberen onze middelen zo goed als mogelijk in te zetten om er voor te zorgen dat er een betere relatie komt tussen de padelclubs en de buren."

Ben Storme
Jens Lemant