Brugge viert 600 jaar Adornes: de Brugse handelaar, diplomaat en avonturier die vermoord werd in Schotland
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Stad Brugge vierde vandaag Adornes. Dag op dag 600 jaar geleden werd de Bruggeling geboren. Als edelman, handelaar en diplomaat zette hij zijn stad op de kaart van de internationale handel. De viering vond plaats in de Jeruzalemkerk en op het Adornesdomein, een stukje authentiek Brugge dat nog altijd in handen is van de adellijke familie.
Het feestje startte met een reeks Schotse dansen. De naam Anselm Adornes betekende heel wat in Schotland. Het is het land waar hij het leven liet. Als zakenman en diplomaat maakte hij in de vijftiende eeuw deel uit van de internationale kringen.
Historicus en Ere-Hoofdarchirvaris van de stad Brugge Noël Geirnaert benadrukt de impact die Adornes had op de stad: "Hij was op allerlei manieren de verpersoonlijking van de Gouden Eeuw van Brugge. Hij had internationale relaties en een internationale afstamming. Zijn familie kwam uit Genua en hij was hier al lang ingeburgerd. Adornes heeft die internationale connecties altijd behouden. Dat was ook de manier waarop Brugge een beroep op hem kon doen. Niet alleen in Italië, maar ook in Spanje, Schotland en Engeland."
(lees verder onder de foto)
© Bernard Vanneuville
De Jeruzalemkapel, geïnspireerd op de Heiligrafkerk in Jeruzalem, is nu nog altijd de privékapel van de familie Adornes. Een zeldzaam stukje authentiek middeleeuws Brugge dat, net als het Adornesdomein, al zeventien generaties familiebezit is.
Op het domein loopt er een tentoonstelling waar iedereen die wil kennis kan maken met het boeiende leven van het Brugse historisch figuur.