Nieuws

Brug­ge ont­vangt twee unie­ke mid­del­eeuw­se manuscripten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het Gruuthuusemuseum in Brugge heeft er twee bijzondere middeleeuwse manuscripten bij in de collectie. Het gaat om boekjes in perkament uit de 13de en 15de eeuw.

De twee manuscripten zijn erkend als Vlaamse topstukken en zijn bijna een miljoen euro waard. Eén boekje behoorde toe aan gravin Margaretha II van Vlaanderen. Het is een soort devotieboekje. Evelien Hauwaerts, curator manuscripten Bibliotheek Brugge: “In het boek uit de dertiende eeuw zien we heel veel religieuze taferelen maar zien we vooral ook heel veel drôlerieën, van het Franse woordje drôle. Grappige figuurtjes, hybride wezens met een dierenlichaam en mensenhoofd. We zien ook taferelen van jongleurs, acrobaten, muzikanten, dus dat geeft ons een mooi beeld van het leven aan het hof in de dertiende eeuw.”

“Die manuscripten zijn heel fragiel, die zijn natuurlijk 700 en 500 jaar oud en we kunnen die dus spijtig genoeg niet lang tentoonstellen.”

Evelien Hauwaerts

Kort te zien

De bibliotheek van Brugge krijgt de stukken van Vlaanderen om ze te bewaren en tentoon te stellen. Al zijn ze nu maar tot en met het paasweekend te zien. Daarna worden ze weer opgeborgen. “Die manuscripten zijn heel fragiel, die zijn natuurlijk 700 en 500 jaar oud en we kunnen die dus spijtig genoeg niet lang tentoonstellen. Dan zouden ze schade krijgen door het licht. Ze gaan nu een weekje hier uitzonderlijk tentoongesteld worden, daarna gaan ze bij ons terug in de boekenkluis waar het veilig en donker is met perfect klimaat. En dan volgend jaar in 2025 gaan we een grote tentoonstelling organiseren waar ze te zien zullen zijn.”

304 BB MUQUOFF manuscripten
304 BB MUQUOFF manuscripten2
Manuscript

"Dat Vlaanderen deze manuscripten onderbrengt in de Openbare Bibliotheek Brugge is een bijzondere erkenning voor de publieks- en wetenschappelijke werking van onze bibliotheek", zegt de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock. "Het gaat om twee topstukken die hoge eisen stellen qua bewaaromstandigheden. Wij zijn trots dat onze bibliotheek die kan bieden."

De redactie