Bijzonder bezoek in De Haan: daar zijn de twee Britse kleindochters van Alfred Philippart ontvangen op het gemeentehuis. Philippart maakte mee de Concessiewijk tot hoe het er nu uitziet.
Alfred Philippart speelde een belangrijke rol in de opbouw van de Concessie: hij werkte van 1923 tot 1956 als directeur van de concessiehoudende maatschappij. De Haan is tegenwoordig bekend omwille van de Belle Epoquevillawijk.
Directeur concessiehouder
Het was het eerste grootschalige project waarbij men het systeem van erfpacht -concessie- gebruikte. Dat betekent dat de overheid eigenaar bleef van de grond, maar de mensen erop mochten bouwen. Al moest dat bouwen gebeuren volgens strikte stedenbouwkundige voorwaarden.
Alfred Philippart werkte van 1923 tot 1956 als directeur van de concessiehoudende maatschappij. De concessiehouder kreeg verschillende taken van de overheid: naast de verkoop van percelen moest de concessiehouder ook instaan voor de aanleg en onderhoud van wegen, groenbeplanting, de bouw en verhuring van villa’s, de aanleg van tennisvelden en zelfs de organisatie van een badendienst.
Kleindochters op bezoek
De voorbije twee dagen brachten twee Britse kleindochters van Alfred Philippart, Josephine en Janet Thomas, een bezoek aan De Haan. Ze bezochten onder meer de Sint-Clemenskerk en de begraafplaats in Klemskerke, waar hun grootvader begraven ligt, samen met zijn moeder Josephine Philippart.
De gemeente heeft de kleindochters officieel ontvangen op het gemeentehuis van De Haan.