Nieuws

Bre­de­ne krijgt zeil­schip Tomi­di, de vroe­ge­re Ruca­nor Tristar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het legendarische zeilschip Tomidi, de vroegere Rucanor Tristar van wereldzeiler Staf Versluys, blijft bewaard. Bredene wil het ombouwen tot een monument aan de kustbaan. Het plan is op de gemeenteraad bekendgemaakt. 

De Tomidi is erkend als varend erfgoed. Staf Versluys voer er verschillende keren de beroemde Whitbread-zeilwedstrijd rond de wereld mee. Steve Vandenberghe: "Als wij echt het DNA van Bredene willen spiegelen, dan is Staf Versluys en zijn schip onontbeerlijk. Dat is eigenlijk een heel mooi geschenk dat we krijgen."

Bovenop een klein gebouwtje aan de kustbaan wil Bredene het volledige schip als een monument voor Staf Versluys inrichten. "Het is ook de bedoeling om daaronder een tentoonstelling te creëren, een
soort museum waar zeeklassen en toeristen een bezoek kunnen brengen."

2014-12-10 00:00:00 - Roer van zeilschip spiest wagen in Oostende
Nieuws

Roer van zeilschip spiest wagen in Oostende

Al zeven jaar op het droge

Het schip heeft een rijke geschiedenis. De Tomidi ligt nu in de haven van Oostende. Al meer dan 7 jaar op het droge. Dirk Gunst, zeiler-eigenaar: "De Tomidi, ex-Rucanor is het meest legendarisch zeilschip na de Mercator. Het heeft ook exact 32 jaar gevaren en ook al net als de Mercator heeft hij 300.000 zeemijlen afgelegd. Dat is ongeveer 12 keer de wereldbol rond."

Zeiler Dirk Gunst ontfermt zich al 35 jaar over de Tomidi en kijkt nog steeds op naar Staf Versluys. In 1985 kreeg Versluys het eerste eremetaal voor de Whitbread zeilwedstrijd uit handen van Lady Di en het schip voer ooit ook eens op een walvis met zware averij als gevolg. "Staf is heel kort nadat we samen gezeild hebben van la Coruna (Spanje) naar de Azoren, amper een maand later, om het leven gekomen in augustus 1995. Verongelukt met zijn motorfiets."

Oppositie bezorgd

Het plaatselijk cultuurcentrum is al genoemd naar de man, maar volgens Bredene verdient de wereldzeiler nog extra aandacht. Dat ze het schip Tomidi nu krijgen, zien ze als een uitgelezen kans. De oppositie in Bredene maakt zich zorgen over de kosten van het project, onder meer de restauratie, het transport, het onderhoud en de latere exploitatiekosten.

Stefaan Kerger
Ben Storme