Nieuws

Bre­de­ne kan­di­daat voor aan­leg kunst­ma­tig proe­f­ei­land in zee

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Om de kust beter te beschermen tegen de stijging van de zeespiegel circuleren momenteel plannen voor de aanleg van een eilandengordel in zee.

Men zou de effecten hiervan graag testen ter hoogte van Knokke-Heist door de aanleg van één proefeiland, maar in Knokke zelf is weinig animo voor dat plan. "Bredene is echter wel bereid om als proefpiloot op te treden", zegt burgemeester Steve Vandenberghe. “Het voorstel voor de aanleg van een tweede verdedigingsgordel in zee lijkt mij op zijn minst een ernstig onderzoek waard. “Ik kan niet goed begrijpen dat Knokke-Heist liever het risico neemt om op termijn onder water te staan, dan dat ze eventueel toeristen zouden verliezen".

Bescherming voor honderdduizenden gezinnen

Volgens de Bredense burgemeester is er geen sprake van de aanleg van een muur in zee, maar van een natuurlijk ingekleed eiland dat met het blote oog nauwelijks zichtbaar zal zijn. "Als dit past in het onderzoeksopzet en er duidelijke garanties zijn dat er bij de aanleg van een proefeiland rekening zal worden gehouden met de locaties van de bestaande watersportclubs, mogen de initiatiefnemers dit proefeiland wat mij betreft dan ook gerust voor onze kust komen aanleggen", aldus de burgemeester. "We hebben het hier over een initiatief dat potentieel kan instaan voor de bescherming van de hele kust en het hinterland, samen goed voor honderdduizenden gezinnen. Ik mag dan ook hopen dat dit project niet sneuvelt op de vermeende toeristische belangen van één kustgemeente.”

De redactie