Bouwsector kreunt onder dure materiaalprijzen en hoge rentevoeten
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Het gaat niet goed met de bouwsector in onze provincie. Uit cijfers van de Bouwunie blijkt dat er weer meer bedrijven failliet gaan dan vorig jaar. Dat komt omdat ze minder opdrachten binnenkrijgen. Klanten haken af door het dure materiaal en de hoge rentevoeten. Bouwbedrijven zelf ontslaan sneller personeel om te overleven.
Veel West-Vlaamse bouwbedrijven zitten met de handen in het haar. Hun orderboekjes blijven vaker leeg en daar spelen de hoge materiaalprijzen een grote rol in.
"Er zijn maar een paar materiaalprijzen die een beetje gezakt zijn en dat is hout en staal", zegt Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie. "Maar voor de rest zijn de meeste materiaalprijzen gestabiliseerd. En een uitzicht op een daling van die prijzen, dat zien wij niet op ons afkomen. Mensen komen budget te kort om te kopen dan."
"Alles is voorspelbaarder geworden, dus ik denk dat het eigenlijk voor de mensen nu wel het moment is om een woning te kopen"
Lenen is duur
Maar ook de hoge rentevoeten steken stokken in de wielen van de bouwsector en dat uit zich voornamelijk in de nieuwbouwsector. Waar er vorig jaar nog bijna 7.000 (6.967) bouwaanvragen waren in West-Vlaanderen zijn dat er dit jaar nog maar ruim 5.000 (5.288).
"We horen inderdaad veel geruchten dat het vooral in de projectontwikkeling minder goed gaat", zegt Isabel Lapeirre van Lapeirre Woningbouw. "En net die doelgroep waarvoor dat zij bouwen staat voor een stuk onder druk. En, ja we hebben de hogere intrestvoeten, in combinatie met een stijging van de bouwkost die algemeen is, en die mensen komen budget te kort om te kopen."
Meer faillissementen
Ook het aantal faillissementen blijft in 2023 stijgen. Zo'n 187 bouwbedrijven moesten de boeken neerleggen, dat zijn er 15 meer dan in 2022. Om het hoofd boven water te houden, nemen bedrijven nu meer drastische maatregelen.
Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie: "In plaats dat werkgevers overwegen om mensen te ontslaan, zijn er nu al een aantal aannemers die effectief overgegaan zijn tot ontslag. En dus we stellen vast dat de tewerkstelling in onze sector onder druk ligt."
Positief voor toekomst
Maar toch ziet Isabel de toekomst ook positief tegemoet. De prijzen nu zijn hoog, maar stabieler dan een tijd geleden.
"Alles is voorspelbaarder geworden, dus ik denk dat het eigenlijk voor de mensen nu wel het moment is om een woning te kopen", besluit Isabel Lapeirre van Lapeirre Woningbouw.