Nieuws

Bouw nieu­we Lys­brug in Ingel­mun­ster kan starten

Nieuwe Lysbrug Ingelmunster

Na de zomer start de Vlaamse Waterweg met de bouw van de nieuwe Lysbrug over het kanaal Roeselare-Leie. De nieuwe stalen fietsers- en voetgangersbrug wordt hoger dan de vorige zodat er schepen met drie lagen containers onder kunnen varen. 

De oude fietsers- en voetgangersbrug boven het kanaal werd eind 2020 uit veiligheidsredenen afgebroken. Aan het eind van de zomer kunnen de werken starten voor de nieuwe brug. Die zal 63 meter lang en 3,7 meter breed zijn en zal 7 meter boven het kanaal liggen zodat schepen geladen met drie lagen containers eronderdoor kunnen varen. 

Het brugdek zal op beide oevers aansluiten op aanloophellingen die in een lusvorm zijn aangelegd om de ruimtelijke impact op de omgeving te beperken.

Tegen 2026 in gebruik

In september starten de werken voor de aanpassing van de nutsvoorzieningen. Die werken zullen ongeveer een maand duren, daarna start de aannemer met de bouw van de eigenlijke brug en de aanloophellingen. Tegelijk zal ook de omgeving aangepakt worden en wordt het rioleringsstelsel vernieuwd. 

Dit project kadert binnen het Seine-Scheldeproject en kost ongeveer zeven miljoen euro. De brug moet tegen midden 2026 afgewerkt zijn

Celien Tanghe