Nieuws

Bouw nieuw zwem­bad Bre­de­ne gestart

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Bredene is de bouw van het nieuwe zwembad- en sportcomplex officieel gestart. Burgemeester Steve Vandenberghe en de groep Lago gaven vanmorgen de symbolische eerste spadesteek.

Op dit terrein in recreatiedomein Grasduinen moet, als alles volgens plan verloopt, tegen de zomer van 2025 het gloednieuwe sportcomplex verrijzen. Hier kunnen sportievelingen dan fitnessen, padellen, tennissen of volleyballen. Het meest in het oog springend zal het zwemparadijs zijn. Bij de bouw van heel het complex staat duurzaamheid voorop. Zo is het zwembad het eerste gasloze van het land.

"Wij boren een put van 1,25 kilometer diep, om eigenlijk het zwembad met aardwarmte te verwarmen."

Diether Thielemans, algemeen directeur Lago

Diether Thielemans, algemeen directeur Lago: "Wij zetten heel hard in op duurzaamheid en wij gebruiken daarvoor aardwarmte of diepe geothermie. Wij boren een put van maar liefst 1,25 kilometer diep, om eigenlijk het zwembad met aardwarmte te gaan verwarmen. Wat maakt dat wij eigenlijk het eerste gasloze en ook CO2-neutrale zwembad gaan zijn in uitbating in Vlaanderen."

"Echt nodig"

De bouw van een nieuw zwembad is hoe dan ook nodig zegt de gemeente. 

Steve Vandenberghe, burgemeester: "Eén, wij hebben meer dan 1.200 leerlingen, er is geen enkel zwembad die nog ruimte heeft om ons op te vangen. Ten tweede kan je ons niet vergelijken met een kleine gemeente in het hinterland. Wij zijn een van de meest dynamische en opkomende toeristische gemeenten. En drie, wij zijn de sterkst groeiende gemeente in Vlaanderen, met heel veel jonge gezinnen. En de jonge gezinnen vragen al vele jaren naar recreatie voor hun kinderen."

"Er is geen enkel ander zwembad die nog ruimte heeft om onze 1.200 leerlingen op te vangen."

Steve Vandenberghe, burgemeester

Toch stelt de oppositie zich nog vragen over de uitbating van het nieuwe zwembad en de hoge ambitie om zo’n 200.000 zwemmers per jaar te ontvangen. Eerder hadden ook de lokale duikclubs bezwaren, maar die zijn
nu van de baan.

Celien Tanghe
Ben Storme