Blankenberge plaatst eerste bellend vlak om toegankelijkheid in handelszaken te verhogen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Aan café Sint-Amand in de Kerkstraat in Blankenberge is het eerste bellend vlak van de stad geplaatst. Rolstoelgebruikers kunnen op bel drukken, en dan komt de handelaar met een mobiele helling om je binnen te helpen.
Rika Gudee: “Ik kom hier vogelpikken. En in de namiddag kom ik iets drinken. Vroeger kon dat niet. Want als ik alleen ben met de rolstoel, kan ik niet binnen. Dus moest ik op het terras blijven zitten.”
Isolement doorbreken
En zo komen veel mensen met een beperking in isolement. Organisatie Dito vzw voorziet de bellende vlakken bij handelaars. Lien Deblaere, Dito vzw: “Dit is heel belangrijk, zo verruim je de keuze bij mensen met een beperking om te kiezen naar welke horecazaak ze bijvoorbeeld gaan. Het stimuleert ook de handelaars om na te denken over toegankelijkheid in de brede zin. Het kan een eerste stap zijn in een groter toegankelijkheidsverhaal.”
“Het kan een eerste stap zijn in een groter toegankelijkheidsverhaal.”
De organisatie heeft al bellende vlakken in Oostende en Brugge, al zijn er daar maar 15 in elke stad. En er lopen ook onderhandelingen met De Panne, Beernem en Ieper. In Blankenberge krijgen handelaars in elk geval een subsidie van 750 euro. Annie De Pauw, schepen van Zorg en Welzijn Blankenberge: “We hopen dat meer handelaars dit zullen doen. Wij denken dat, eens het bekender wordt, dat het een vlucht zal nemen. Wij hebben toch voor twee jaar de subsidies in het meerjarenplan ingeschreven.”