Nieuws

Blan­ken­ber­ge en pro­vin­cie wil­len Zee­dijk aan­trek­ke­lij­ker maken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Blankenberge en de provincie bundelen de krachten om de Zeedijk aantrekkelijker te maken. De badplaats is daarmee de eerste die ingaat op het Kustimpulsplan en krijgt 65.000 euro voor visieontwikkeling. Het Kustimpulsplan wijst op de ambitie van de provincie om langs de hele kust dijken facelifts te geven en er zo terug economisch levendige en aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen van te maken.

In Middelkerke en Westende, maar ook in Wenduine, hebben ze niet gewacht. Daar zijn dijken al duurzame en aantrekkelijke nieuwe ontmoetingsplaatsen. Maar het gaat in het Kustimpulsplan van de provincie ook om iets anders. Niet de grote dijkinfrastructuurwerken, maar een visie op de kwaliteiten van de dijk. Björn Prasse, Burgemeester Blankenberge: “Een streven naar schoonheid is denk ik een juiste insteek. Het is niet zo dat we eenheidsworst willen maken op de zeedijk. Mensen die een voortuintje hebben op de zeedijk... dat is historisch gegroeid... Dat moet kunnen. Alleen moet het dan ook mooi ingevuld worden.”

Zeedijk1
Zeedijk2
Zeedijk3

Brede gedragen visie

En om alles wat op punt te zetten, is een brede gedragen visie nodig. Anders kunnen dijken verrommelen. Het provinciebestuur vindt dat dijken als troef voor West-Vlaanderen beter moeten worden. Jean de Bethune, gedeputeerde economie en streekontwikkeling: “Om dat te doen, hebben we een impulsplan gelanceerd. Daarin zitten belangrijke zaken. Economische ontwikkeling, natuurontwikkeling, maar ook handel en economie. Het gaat over attractiviteit van die dijk. Die dijk die dringend moet aangepakt worden op sommige plekken.”

Uitdaging

Het verfraaien van kilometers dijk en private voortuinen, veranda's of terrassen wordt een uitdaging. Naast Blankenberge willen ook al Knokke-Heist en vijf andere badplaatsen samen met de provincie nadenken over wat dijken nodig hebben. De provincie trekt er alvast een half miljoen euro voor uit.

Stefaan Kerger