Nieuws

Bio­boer Nico uit Herts­ber­ge gaat niet op straat: de weke­lijk­se markt is mijn klankbord”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ondanks de duizenden boeren die op straat komen, zijn er ook landbouwers die op een andere manier actie voeren. Nico is bioboer in Hertsberge, bij Oostkamp. Hij verkoopt zijn groenten rechtstreeks aan zijn klanten op de markt en probeert mensen zo te sensibiliseren.

We treffen Nico Vandevannet niet aan in een colonne tractoren, of ergens in Gent of Brussel. Hij blijft op zijn bioboerderij in Herstberge, bij Oostkamp, want er zijn ook andere manieren om je stem te laten horen, zegt hij. "Door te sensibiliseren en de mensen duidelijk te maken dat het anders kan. Wij verkopen rechtsreeks en zien onze klanten elke week op de markt. We hebben daar ons klankbord."

Toch heeft Nico ook begrip voor zijn collega's. "Ik begrijp heel goed dat de landbouwers momenteel betogen, omdat ze vervreemd zijn van hun consument waar ze voor produceren."

"We moeten meer met de seizoenen meeleven"

De bioboer uit Hertsberge gebruikt geen chemicaliën en de grond wordt niet omgeploegd. Maar ook dat heeft een impact: "Vroeger waren er heel veel kieviten (een vogelsoort, red.) op de akkers. Sinds het mest injecteren verplicht geworden is, zijn die allemaal weg. Het is al dertig jaar geleden dat ik nog een kievit gezien heb. Ik vind dat heel spijtig."

Ook de consument moet zich aanpassen, vindt Nico. "We moeten meer met de seizoenen meeleven en de boer een eerlijke prijs betalen. Want hij zorgt ervoor dat er eten op tafel komt." De inflatie van de voorbije dertig jaar hebben de boeren niet verrekend. Als ze dat zouden doen, dan worden landbouwproducten in één klap 70 procent duurder, berekende Nico.

Nathalie Dewulf
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere