Nieuws

Bij­na 1 mil­joen euro sub­si­die voor nieuw Cen­trum Gees­te­lij­ke Gezond­heid in Torhout

Geestelijke gezondheid

In Torhout krijgt een nieuw Centrum Geestelijke Gezondheidszorg 900.000 euro subsidie. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits bekend gemaakt.

“De nieuwbouw komt op de hoek van de Zwevezele- en de Vanhullestraat. De nieuwe infrastructuur is nodig om kwalitatieve zorg te kunnen bieden aan psychisch kwetsbare mensen met complexe problematieken”, laat het kabinet van de minister weten.

Extra ruimte

Vlaams minister Hilde Crevits: “Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Torhout moest op zoek naar een nieuwe en beter bereikbare locatie en die is gevonden in de Zwevezelestraat. Het nieuwe pand zal extra ruimte bieden voor sessies met gezinnen en groepstherapie. Ook voor de medewerkers komt er meer comfort met onder meer een vergaderlokaal en een personeelsruimte. Dit project is belangrijk om voor een goede begeleiding te zorgen voor mensen die bij het Centrum komen aankloppen.”

Hilde crevits

Nieuwbouw nodig

“Het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma in Torhout begeleidt volwassenen met een psychische kwetsbaarheid of psychiatrische problemen en is momenteel gehuisvest in een huurpand dat niet meer voldoet aan de huidige normen voor zorginfrastructuur”, zegt het kabinet.

"Dit project is belangrijk om voor een goede begeleiding te zorgen voor mensen die bij het Centrum komen aankloppen.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn

Wat komt er?

“Voor de nieuwbouw voor het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Prisma werd een masterplan opgesteld dat nu goedgekeurd is. Dat betekent dat er voor de nieuwbouw in een bedrag van 900.000 euro subsidie wordt voorzien. De totale kostprijs van het project wordt geschat op 1.735.000 euro.”

“Naast 7 gespreksruimtes voor individuele sessies zijn er in extra ruimtes voorzien voor groepstherapie en gezinstherapie. Een nieuwe vergaderruimte faciliteert het organiseren van zorgoverleg en zorgt ervoor dat er nog beter kan worden samengewerkt met andere zorgactoren. Op de eerste verdieping wordt in een personeelsruimte voorzien met toegang tot een aangenaam dakterras. Naast optimale functionaliteit, staat ook duurzaamheid op de voorgrond met een geothermische warmtepomp en zonnepanelen. Het personeel kan verder gebruik maken van een afsluitbare fietsenstalling, met het oog op het bevorderen van duurzame mobiliteit. Het gebouw is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en te voet.

De start van de werken is voorzien begin 2024 met een geplande ingebruikname midden 2025.”

Redactie