Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De strenge vorst van de jongste dagen is een streep door de rekening van heel wat landbouwers die nog gewassen op het veld hebben staan. Aardappelen zijn reddeloos verloren en voor de suikerbieten is het bang afwachten. De knollen raakten bevroren en dat tast de kwaliteit aan. Het probleem was nooit zo groot, zeggen specialisten. Onze provincie is het zwaarst getroffen.
Patrick en zoon Chiel Lemahieu-Ameloot meten vandaag de schade op. De suikerbieten op hun veld in Watou lijden onder de vorst en dat kan je met eigen ogen zien. “Je ziet hier toch een kleurverschil. Volgens mijn indruk is de ene goed en de andere minder goed. Of slecht. Ik weet het niet. Dat is een vraagteken dat we niet weten. Het stukje dat onder de grond zit, is waarschijnlijk nog goed. Hoe dit verder evolueert, zullen we in de eerste dagen kunnen zien, denk ik.”
Normaal geen bieten meer
Normaal staan bieten nu niet meer op het veld. Maar door het natte najaar konden ze eind vorig jaar niet worden gerooid. Machines raakten niet op het land. “Ze zakken er gewoon in en het is gebeurd. Je staat daar machteloos. Je kan er niets aan doen.”
Karolien Cools, Landbouwconsulent Boerenbond: “De bieten in de regio zijn bedoeld voor de fabriek Iscal Sugar. In die fabriek zijn er momenteel nog zo’n 2.000 hectare bieten die niet gerooid zijn. Waarvan het grootste gedeelte in West-Vlaanderen staat. Dat is 1 op 8 hectare dat nog niet is gerooid bij de bieten en dat is echt ongezien.”
Ook andere teelten
En er zijn niet alleen problemen bij suikerbieten, ook bij andere teelten zijn er problemen. Patrick en Chiel Lemahieu-Ameloot: “Dat zijn witlofwortels. Die hebben we wel kunnen oogsten. Maar het is duidelijk dat het in moeilijke omstandigheden moest. Als je dat bekijkt, dat is eigenlijk aarde met hier en daar een witlofwortel erin. Die nu een beetje aan het bekomen en aan het dooien is.”
Er is in deze regio ongeveer 10% van de aardappelen nog niet gerooid. Maar aardappelen kunnen absoluut niet tegen de vorst. Dus, het grootste gedeelte daarvan zal volledig verloren zijn. Dat geldt ook voor een aantal groenteteelten: wortelen, knolselder die zeer vorst gevoelig zijn. Een harde noot voor de landbouw die het al hard te verduren krijgt.