Bevei­li­ging van de havens wordt versterkt

2015-11-19 00:00:00 - Samenwerking havens: Havencel West-Vlaanderen vraagt concrete invulling

De Kamer heeft donderdag ingestemd met een verstrenging van de wet maritieme veiligheid, waardoor de controles op wie toegang krijgt tot havengebieden strenger worden. De wetgeving wordt daarnaast uitgebreid naar de binnenscheepvaart.

Er is sinds vorig jaar ook in de haven in Zeebrugge meer mogelijk op vlak van camerabewaking, toegangscontroles met vingerafdrukken en screening van het personeel. Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) breidt die controles nu verder uit. 

Controle eenvoudiger

Zo zal er eenvoudiger gecontroleerd kunnen worden op een havenverbod, een beroeps- of plaatsverbod van maximaal 20 jaar dat wordt opgelegd door een rechter naar aanleiding van drugsfeiten. Dat kan door een bijzonder uittreksel uit het strafregister en de automatische koppeling tussen een eventueel havenverbod en de toegangsbadges tot de havens.

Voor kritieke functies binnen de sector wordt er dan weer vooraf verplicht een veiligheidsverificatie uitgevoerd. Die moet vermijden dat er mensen met banden met het criminele milieu op sleutelposten terechtkomen. Daarnaast zullen de havenkapiteindiensten camera's kunnen inschakelen in de havens en havenfaciliteiten. Politie, douane en defensie krijgen toegang tot de beelden en geluidsopnames.

Centrale databank

De klokkenluidersbescherming wordt uitgebreid naar havenmedewerkers en de meldingen via het platform PortWatch worden verzameld in een centrale databank om op termijn linken te kunnen leggen tussen verschillende meldingen. Tot slot wordt de wet op de maritieme veiligheid uitgebreid naar de binnenscheepvaart, omdat volgens Van Tigchelt het risico bestaat dat de drugscriminaliteit zich daarheen verplaatst.

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse