Nieuws

Bete­re samen­wer­king met Frank­rijk nodig voor aan­pak grens­cri­mi­na­li­teit”, zegt Voor­uit-voor­zit­ter Melis­sa Depraetere

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"Politie en gerecht moeten beter samenwerken met hun Franse collega's in de strijd tegen de grenscriminialiteit". Daar pleit Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere uit Harelbeke voor. Uit cijfers die ze opvroeg blijkt dat het aantal criminele misdrijven in onze provincie toeneemt.

"We zien vooral een sterke stijging bij woninginbraak, autodiefstal en winkeldiefstal", zegt Melissa Depraetere.

"Je veilig voelen in je eigen huis, op straat of in de winkel. Dat is basis. Onze politiediensten doen wat ze kunnen. Maar eenmaal terug de grens over, wordt de Noord-Franse criminelen amper nog iets in de weg gelegd. Om de West-Vlaming te beschermen moeten we een betere medewerking eisen van de Franse politiediensten. Het wordt tijd dat minister Verlinden op tafel klopt bij haar Franse collega".

Meer criminele feiten

"Het aantal woninginbraken, autodiefstallen, winkeldiefstallen en diefstallen uit een voertuig neemt elk jaar fors toe in West-Vlaanderen. Op drie jaar tijd zijn er in West-Vlaanderen 402 meer woninginbraken, 460 meer winkeldiefstallen en 319 meer diefstallen uit een auto. Een sterke overheid moet ervoor zorgen dat mensen veilig zijn. Alleen zien we dat het aantal criminele feiten in West-Vlaanderen toeneemt. Dat is ontoelaatbaar”, zegt Depraetere.

Volledige interview met Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere

Betere samenwerking met Frankrijk

"Om criminele misdrijven aan de grens te voorkomen en aan te pakken is een sterke samenwerking nodig tussen de West-Vlaamse politiezones en de Franse politie en het gerecht”, zegt Depraetere.

"In haar antwoord wijst de minister op een aantal problemen. De politiediensten moeten sneller verbanden kunnen leggen tussen dossiers, een beter beeld krijgen van grenscriminaliteit en meer sturing geven aan de operationele eenheden in de grensstreek. Bovendien kunnen soepelere regels voor grensoverschrijdende achtervolgingen van België naar Frankrijk en omgekeerd een oplossing zijn. Alleen is het niet duidelijk of Frankrijk bereid is om de nodige aanpassingen in hun wetgeving door te voeren. Wel dan moet minister Verlinden op tafel kloppen bij haar Franse collega en een betere medewerking afdwingen", besluit Depraetere.

Politie Grensleie ziet daling

Bij politiezone Grensleie rond Menen zien ze dan weer een daling van de criminaliteit, ook al voelt het soms anders aan. Het laatste jaar met 9 procent, op 10 jaar tijd zelfs met 22%. 

Nu en dan zijn er grensoverschrijdende acties met Halluin en Neuville-en-Ferrain, zegt korpschef Didier Vandecasteele: "De samenwerking met de Fransen is de laatste tijd wel gegroeid. Sedert vorig jaar doen we inspanningen om grensoverschrijdende acties op te zetten en dat lukt redelijk goed."

"Wij werken samen met de Police Municipale en Police nationale," zegt Vandecasteele. "Met de politiezone Moeskroen en de federale overheden. In die context lijkt het bestrijden van de criminaliteit wel goed te lukken."

Redactie