Nieuws

Bene­lux kam­pi­oen­schap kunst­vlie­gen én vlie­gend erf­goed in Koksijde

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Koksijde vindt het tweedaagse Benelux kampioenschap kunstvliegen plaats. Maar ook op de grond is er heel wat te beleven. Zo krijgt het publiek de kans om de Catalina te bezoeken: de laatste vliegboot van een hele generatie legendarische vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden is ingezet.

De Catalina is een uitzonderlijk stukje vliegend erfgoed. Een toestel dat op het water landt en opstijgt. Een veelzijdig vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, gebruikt voor het werpen van dieptebommen en torpedo's, als transportvliegtuig en voor zoek- en reddingsoperaties op zee. Een groep Britse vliegtuigliefhebbers houdt dit toestel nog steeds in de lucht.

Whats App Image 2024 07 06 at 13 56 34

En zo’n historisch toestel eens van binnen bekijken is een buitenkans die de vele bezoekers aan de vliegmeeting graag meepikken. “Het was eigenlijk toeval dat we langskwamen om de vliegtuigen te bekijken. Ik ben meer geïnteresseerd in de geschiedenis. Dit vliegtuig heeft een grote impact gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, wat het des te interessanter maakt”, vertelt bezoeker Maarten Huysentruyt.

weer is spelbreker

Wie gisteren kwam voor het spektakel in de lucht bleef op zijn honger zitten. Het weer was spelbreker voor de eenmotorige vliegtuigen. Alle toestellen bleven aan de grond. “We hebben toch windstoten tot 35 knopen, dat is bijna 70 kilometer per uur. We hebben dan maatregelen genomen wat ook normaal is”, aldus organisator Johan De Block.

Whats App Image 2024 07 06 at 14 35 06

Vandaag is het wel volop vliegweer en dat betekent dat er in de lucht van alles te beleven valt. Een twintigtal piloten doen met hun stunts het publiek naar adem happen. Het tweedaagse kampioenschap is voor Koksijde de traditionele opening van het toeristische seizoen. Daar komen elk jaar duizenden mensen op af.

Whats App Image 2024 07 06 at 13 56 42
Whats App Image 2024 07 06 at 13 58 01
Whats App Image 2024 07 06 at 14 25 14
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Siel Vandorpe