Nieuws

Bele­vings­con­tai­ner toont hoe bedrij­ven­ter­rein water­duur­zaam kan zijn

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Welke rol kunnen bedrijven spelen in de strijd tegen wateroverlast en droogte? Ze spelen in de toekomst in elk geval een belangrijke rol in dat verhaal, zegt het Vlaams project Vlaanderen Waterproof. Dat heeft in Tielt een belevingscontainer geplaatst op bedrijventerrein Tielt Noord, die bedrijven kennis laat maken met de problemen én de oplossingen.

"Bedrijven spelen zijn vaak afhankelijk van water voor hun productieprocessen, maar ze nemen ook een groot deel van het waterverbruik in Vlaanderen voor hun rekening," zegt Vlaanderen Waterproof. Als individueel bedrijf kun je acties nemen voor je eigen vestiging. Maar je boekt pas grote winst als je de handen in elkaar slaat, en dus op grotere schaal ook grotere impact kunt hebben."

Er valt veel winst te halen uit water op bedrijventerreinen, als bedrijven samenwerken, klinkt het: "Maar voor terreinbeheerders zoals lokale overheden, of voor ondernemers is het niet altijd duidelijk hoe ze die waterwinst kunnen realiseren. De unieke, reizende belevingscontainer zal hen daarbij helpen."

Bezoekers kunnen door de container wandelen en deelnemen aan een interactief luisterverhaal. Dat moet hen gidsen door tastbare en slimme ingrepen die een bedrijventerrein waterduurzaam kunnen maken. Die oplossingen kunnen bezoekers horen, zien én zelfs voelen.

De redactie