Nieuws

Belang­rij­ke doods­oor­zaak is elek­tro­cu­tie”: jon­ge ooi­e­vaars heb­ben het moei­lijk om te overleven

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Jonge Zwin-ooievaars worden zelden oud genoeg om zelf te kunnen broeden. Dat blijkt uit resultaten van het zenderproject waarmee het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist het gedrag van ooievaars volgt. Het Zwin geeft ooievaarsjongen al zes jaar zenders en stelde de resultaten van het onderzoek in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vrijdag voor.

De monitoring van de jonge ooievaars gebeurt al zes jaar. Van de 22 vogels die sinds de start van het project in 2019 tot vorig jaar een zender kregen, leven er nog zes. Vooral de eerste twee levensjaren hebben ze het moeilijk.

"Een hoog percentage, ruim de helft van de jonge ooievaars wordt niet oud genoeg om zelf tot broeden over te gaan. Dat is eigenlijk niet abnormaal. In de natuur is sterfte in de natuur bij jonge vogels voor ze zelf aan het broeden kunnen deelnemen heel normaal. Je hebt dus als ooievaar een combinatie nodig van goeie genen en geluk", legt onderzoeker Wouter Faveyts uit. 

"We merken dat het toch een kwestie is van de lucky few die overleven."

Wouter Faveyts, onderzoeker Zwin Natuurpark
Wouter Faveyts

Onderzoeker Wouter Faveyts bekijkt de ooievaarsnesten.

Elektrocutie

Dit jaar heeft het Zwin een zendertje geplaatst op zeven jonge ooievaars. Naast ziekte en ten prooi vallen aan roofvogels is er nog een belangrijke doodsoorzaak. 

"Van een aantal gevallen hebben we ter plaatse kunnen laten vaststellen door andere mensen wat de doodsoorzaak was en dan blijkt dat elektrocutie een belangrijke doodsoorzaak is. Dat komt omdat ooievaars landen op door mensen geplaatste elektriciteitsmasten", zegt Faveyts. 

Als de dieren trouwens die eerste jaren wel overleven, dan ligt voor hen meestal een lang leven van dertig tot veertig jaar in het verschiet.

Jens Lemant
Kate Baert
Celien Tanghe
Belga