Babbelbuddy’s tegen eenzaamheid blijven nodig
In het voorjaar van 2020 gingen in Brugge 183 Babbelbuddy’s vrijwillig aan de slag. Samen vingen ze meer dan 300 gespreksaanvragen op. Het project werd tijdens de eerste lockdown in 2020 gelanceerd om Bruggelingen die met vereenzaming kampen, te ondersteunen.
De formule van de Babbelbuddy’s slaat aan en is een jaar na de start nog steeds actief. Vandaag blijven zo’n 100 Babbelbuddy’s geregeld telefoongesprekken voeren. De buddy's kregen een korte opleiding. Bij specifieke zorg- of noodvragen verwijzen ze consequent door naar buurtcentra en bredere hulpverlening.
‘Eenzaamheid - Vierkant tegen eenzaamheid Brugge’
Het initiatief past binnen ‘Eenzaamheid - Vierkant tegen eenzaamheid Brugge’. ‘Het concept dat uitgewerkt werd in samenwerking met het OCMW van Brugge en met studenten van Howest, is eenvoudig: mensen kunnen opgebeld worden of zelf iemand opbellen en via de telefoon ‘doodgewone dingen delen’. Het zijn zulke gesprekken die in tijden van vereenzaming een verschil maken’, aldus projectbegeleider Anne Vandendriessche.
Goeie match
Schepen van sociale zaken Pablo Annys: ‘We hebben binnen het traject altijd aandacht gehad voor goeie matching. Mensen praten in het echte leven niet zomaar met iedereen, ook via de telefoon moet er een klik zijn. Vraag en aanbod worden dus afgestemd bij Babbelbuddy’s, en dat lukt omdat er een brede waaier van buddy’s beschikbaar is. Er zitten studenten bij, mensen die aan het werk zijn, jongeren en ouderen.’