Nieuws

AZ Groe­nin­ge heeft nu ook een hond in dienst

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

AZ Groeninge telt een nieuwe, bijzondere medewerker. Embrasse is de naam, een zwarte labrador die in een mum van tijd de harten in AZ Groeninge veroverde. Hij is de eerste therapiehond van het ziekenhuis.

Samen met zijn baasje Evy, kinesiste in AZ Groeninge, helpt hij de mensen bewegen. Hij zorgt niet alleen voor het welzijn van de patiënten, maar ook voor dat van de medewerkers.

Evy: “Hij gaat elke week mee op wandeling met de patiënten op de afdeling psychiatrie ‘de stap’ die zich focust op ouderen met een psychiatrische problematiek. De patiënten hebben er veel baat bij om met een hond op stap te gaan. Er zijn mensen die geen zin in een wandeling hebben, maar als ze weten dat Embrasse meegaat, sluiten ze toch aan. Achteraf zeggen ze ook dat het hen deugd heeft gedaan. De patiënten mogen hem ook aan de leiband houden en dat geeft hen een gevoel van verantwoordelijkheid. Ze kijken uit naar de donderdagnamiddag, de dag waarop ze met Embrasse op uitstap gaan."

"Mijn job is om mensen in beweging te brengen op geriatrie 2. Het is bewezen dat beweging dementie voorkomt. Rust roest zoals gezegd wordt. Soms hebben de patiënten geen zin om te bewegen, maar als Embrasse er is, komen ze met veel plezier. Zelfs als ze niet bepaald van honden houden, worden ze meegesleept door het enthousiasme van de andere patiënten.”

Ben Storme