Nieuws

Alter­na­tie­ve trein­re­ge­ling door 48-uur­sta­king: klei­ne helft rijdt niet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Door een stakingsactie van twee vakbonden bij Infrabel, NMBS en HR Rail rijden er tot donderdagavond slechts drie op de vijf IC-treinen. Er geldt een alternatieve treindienst voor de reizigers.

De alternatieve dienst geldt tot en met donderdag 7 december . Pas vanaf vrijdagochtend 8 december zal het treinverkeer opnieuw normaal verlopen.

Onvrede over interne hervormingen

Tijdens de staking zullen normaal twee op de vijf L-treinen en voorstedelijke S-treinen rijden. De P-treinen rijden zo goed als niet. "Op basis van het personeel dat heeft aangegeven te zullen werken, wordt er voor elke stakingsdag een alternatieve treindienst voorzien", aldus de NMBS. 

"De alternatieve treindienst van woensdag kan vanaf dinsdagochtend worden geraadpleegd via de online reisplanner van NMBS, via de app of website. Voor die van donderdag kan dat vanaf woensdagochtend."

De drie spoorwegondernemingen zeggen de nieuwe stakingsactie te veroordelen en "betreuren de impact ervan voor de reizigers". De christelijke vakbond ACV Transcom trok zijn stakingsaanzegging in. De socialistische en de liberale vakbond beslisten om wel voor 48 uren te staken. Eerder legden de drie vakbonden van dinsdagavond 7 tot donderdagavond 9 november het werk neer uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen over interne hervormingen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga