Nieuws

Alle hens aan dek in de land­bouw: boe­ren moe­ten bij­be­nen om alle teel­ten te zaai­en en te oogsten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Landbouwers staan voor een hele drukke periode. Door het aanhoudende regenweer dit voorjaar waren de velden te nat om te zaaien. Dat is onder meer zo bij de teelt van bloemkool, aardappelen en knolselder. Met beter weer in het vooruitzicht moeten de landbouwers nu bijbenen om de planning niet in het gedrang te laten komen.

Plantgoed staat nu nog op het erf in plaats van op het veld. De achterstand is groot, ook bij andere teelten. “De vroege aardappelen zijn niet uitgeplant. Bepaalde teelten, zoals spinazie en ajuinen, zijn nog niet uitgezaaid op die velden en dat wordt toch dringend tijd”, vertelt landbouwer Rik Vanwildemeersch uit Hooglede.

"Er moeten voldoende manschappen beschikbaar zijn"

Rik Vanwildemeersch - landbouwer

Zondag of niet, boeren werken op het veld en profiteren van een droge dag. Vooral West-Vlaanderen kreeg te kampen met een nat voorjaar. Nu moet er nog heel veel gebeuren. “Dan is er een stressperiode. Er moeten voldoende manschappen beschikbaar zijn. Dat geeft wel wat meer nervositeit onder onze mensen”, gaat Vanwildemeersch verder.

Whats App Image 2024 05 05 at 14 24 25

Als de teelten dan later klaar zijn, komen alle soorten op hetzelfde moment op de markt. Ook niet ideaal voor de bedrijven die groenten verwerken. Het wordt dus alle hens aan dek in de landbouw. Vanaf woensdag voorspellen ze een droge en zachtere periode.

Andy Debo
Siel Vandorpe