Al 175 varkensbedrijven gingen in op Vlaamse uitstapregeling
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Tot nu toe hebben 175 varkensbedrijven zich laten uitkopen met de vrijwillige uitstapregeling die de vorige Vlaamse regering in het leven riep. De gemiddelde leeftijd van de intekenaars ligt rond de 57 jaar.
"Deze regeling is tot stand gekomen met de sector zelf, op een moment dat de varkenshouderij het zeer lastig had. Dit was en is een manier om mensen toch een zachte landing te bieden", zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).
Twee fases
Het aanbod van de Vlaamse Landmaatschappij verliep in twee fasen: eerst werd een duizendtal varkensbedrijven aangeschreven met een impactscore van 0,5 procent. Door die drempel lager te leggen, werden nog zo'n 2.700 extra bedrijven aangezocht, waardoor quasi alle varkensbedrijven in Vlaanderen in aanmerking kwamen voor de regeling.
Goed voor bijna 200.000 varkens
Bij de eerste oproep hebben zo'n 240 landbouwers een aanvraag ingediend, en uiteindelijk beslisten 156 bedrijven om ook effectief op het aanbod in te gaan en hun exploitatie stop te zetten. Bij de tweede oproep gaat het om 19 bedrijven, samen dus 175 varkenshouderijen. In totaal waren er op de bedrijven die al zijn gestopt zo'n 182.000 varkens aanwezig. In een latere fase kunnen ze ook een vergoeding krijgen voor de afbraak van de oude gebouwen.
Zachte landing
De varkensstapel in Vlaanderen daalde van 6,3 miljoen varkens naar 5,4 miljoen in 2022, een daling met 14 procent. "We hebben altijd gezegd dat de varkensstapel door de demografie in de sector op natuurlijke wijze zou teruglopen. Dat blijkt nu ook het geval te zijn. Met deze regeling, die samen met de sector is tot stand gekomen, kunnen we een aantal mensen toch een zachte landing bieden en tegelijk extra stikstof reduceren", zegt minister Brouns. Tot nu toe was er zo'n 22 miljoen euro nodig, wat volgens de minister ruim binnen het budget is.