Welles-nietes rond regels voor grote windmolens: CD&V en Vooruit lijnrecht tegenover elkaar
De afstandsregel voor windmolens komt er wel. Dat zegt CD&V-minister Jo Brouns in reactie op zijn Vooruit-collega Melissa Depraetere. "Er moet respect zijn voor omwonenden en ons landschap", zegt Brouns.
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) kondigde eerder deze maand een afstandsregel voor grote windmolens aan. Bij windmolens hoger dan 200 meter, zou de afstand tot de eerste bewoning voortaan minstens drie keer de tiphoogte moeten zijn.
Bij een windmolen van 250 meter zou de afstand dus minstens 750 meter moeten bedragen. N-VA ging daarop nog een stap verder en vroeg om de regel in te voeren voor alle windmolens, ook de kleinere.
Heel Vlaanderen als rode zone
Volgens berekeningen blijkt echter dat quasi heel Vlaanderen een rode zone zou worden met de nieuwe regels. "Ik denk dat minister Brouns misschien zelf geschrokken was dat de regel van drie keer de tiphoogte erop neerkomt dat je dan bijna nergens nog windmolens kan plaatsen", zei Depraetere.
"Daar is helemaal geen beslissing rond genomen, het zou zorgen dat Vlaanderen praktisch één grote rode zone is."
"Daar is helemaal geen beslissing rond genomen, het zou zorgen dat Vlaanderen praktisch één grote rode zone is. Terwijl grote windmolens net het meeste opleveren. Die zullen in de toekomst nog nodig zijn. Drie keer de tiphoogte, dat zal het niet worden, dat is wel duidelijk."
Nochtans schaarde Depraetere zich enkele weken geleden wel nog achter de afstandsmaatregel. In De Standaard zei haar woordvoerder Laurien Joostens dit: “Vergunningen verlenen duurt nu te lang, door het vele protest. Heldere regels moeten dat protest wegnemen en vergunningen dus makkelijker maken.”
Niet ter discussie
Volgens Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns staan de afstandsregels nochtans niet ter discussie. Drie maal de tiphoogte zal de vuistregel worden bij het verlenen van nieuwe vergunningen, maakt hij zich sterk. "Ik heb de afgelopen weken heel wat steun gekregen voor deze maatregel, zowel bij meerderheid als oppositie en vooral bij heel wat burgers", zegt Brouns.
"Het is nu aan de windsector om op zoek te gaan naar geschikte locaties die wél respect hebben voor de leefkwaliteit van onze gezinnen."
"Vlaanderen is een kleine lap grond met een dichte bebouwing, er moet respect zijn voor omwonenden en ons landschap. Drie keer de tiphoogte voor zo'n megawindmolen is daarin absoluut niet overdreven. Ik pas het in de praktijk al toe en zal dat blijven doen. Het is nu aan de windsector om op zoek te gaan naar geschikte locaties die wél respect hebben voor de leefkwaliteit van onze gezinnen. Ik ga ervan uit dat voor Vooruit de levenskwaliteit van de Vlamingen ook een prioriteit is."