Acous­tic Power con­fron­teert jon­ge­ren met de over­wel­di­gen­de kracht van een orkest

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Klassieke muziek hoeft helemaal niet saai te zijn en dat weten ook de middelbare scholen. Een recordaantal leerlingen neemt deel aan het project Acoustic Power in het Concertgebouw Brugge. Het concept bestaat al bijna tien jaar, maar was nog nooit zo populair.

Bijna 2300 leerlingen van de derde graad wonen vandaag of morgen een klassiek concert bij. Vooraf kregen ze ook een workshop in de klas en nu mogen ze zelfs naast de muzikanten van het Mechelse Casco Phil zitten. Deze dynamische manier maakt klassieke muziek hip.

"Het is best voor ons als sector ook een uitdaging om hen te overtuigen hoe bijzonder het is. Het is ook live. Ze maken live zo'n groot concert mee en ervaren de muziek. Live is nog een heel andere aurale beleving dan wanneer je een opname beluistert via Spotify en zo", zegt Peter Bogaert, concertmeester van Casco Phil.

"Je zit echt in de muziek"

Het concept is intussen erg geliefd, want naast jongeren uit Brugge zijn er ook uit bijvoorbeeld Diksmuide, Tielt, Torhout, Wevelgem of Roeselare ingeschreven.

"Ik vond het concert het tofste omdat je echt in de muziek zit. Het is iets wat ik nog nooit gedaan had en ik vond het echt heel indrukwekkend en heel mooi", vertelt Maren Vandormael.

Naomi Vanden Abeele

naomi.vanden.abeele@focus-wtv.be

Naomi Vanden Abeele
Kate Baert