Nieuws

Acht­tien maan­den met uit­stel voor ont­haal­moe­der uit Nieuwenhove

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een onthaalmoeder uit Nieuwenhove bij Waregem heeft een celstraf van achttien maanden met uitstel en een geldboete van nu al 100.000 euro gekregen omdat ze in 2015 een baby dooreengeschud heeft. De ouders van de baby, Achiel, zijn opgelucht met het vonnis omdat het hen en de buitenwereld bevestiging geeft van wat er gebeurd is. 

Onherstelbare hersenschade en een mentale achterstand

De feiten dateren van begin november 2015. De papa van Achiel zette hem zoals gewoonlijk af bij crèche De Deugeniet in Waregem. 's Middags bleek dat het jongetje een dubbel hersenletsel had opgelopen. Er werd gevreesd voor zijn leven maar hij werd met spoed geopereerd in het UZ in Gent.

De dokters stelden het shaken babysyndroom vast. Wat betekent dat hij hardhandig door elkaar geschud was. Al gauw kwamen de speurders uit bij de onthaalmoeder. Achiel liep onherstelbare hersenschade op. Hij heeft ook een spraakgebrek en een blijvende mentale achterstand.


Vonnis Onthaalmoeder Nieuwenhove2

Geldboete en voorwaardelijke celstraf

De onthaalmoeder gaf aan dat er niets gebeurd was die dag. Later verklaarde ze dat ze Achiel in een snelle handeling verplaatst had. Haar advocaat, Jan Leysen, had onopzettelijkheid gepleit. Maar de rechter ging daar niet in mee en oordeelt nu dat er wel degelijk sprake is van een shaken babysyndroom. 

Voor de ouders van Achiel, die aanwezig waren bij het vonnis, is dit een opluchting. Het geeft hen de bevestiging dat hun zoon wel degelijk dooreengeschud is. De onthaalmoeder kreeg een voorwaardelijke celstraf van achttien maanden.  Voorlopig moet ze ook 80.000 euro schadevergoeding aan ouders betalen en nog es een dikke 20.000 aan alle grootouders samen. Maar die bedragen kunnen in de toekomst nog oplopen.

Vonnis Onthaalmoeder Nieuwenhove3
Bart Coopman