Nieuws

Acht­tal ver­oor­deeld voor drugs­fei­ten, ben­de­vor­ming en witwassen

Rechtbank Kortrijk

De rechter in Kortrijk heeft acht mensen veroordeeld voor drugsfeiten. Ze krijgen gevangenisstraffen met uitstel of werkstraffen.

De acht beklaagden zijn nog relatief jong, zegt de rechtbank, zes mannen en twee vrouwen. Bijna allemaal maakten ze zich meerdere malen schuldig aan het bezitten en verkopen van cannabis, cannabishars, cocaïne en mephedrone.

Bendevorming en witwassen

"Eén beklaagde werd daarnaast ook beschuldigd van bendevorming, omdat hij een bepalende rol speelde bij de aankoop en verkoop van drugs en de andere beschuldigden mee aanzette tot het plegen van drugsdelicten," zegt de rechtbank. "Een andere beklaagde werd bijkomend beschuldigd van het proberen witwassen van drugsgeld, door het geld te gebruiken voor de aankoop van een televisie, een laptop en een tas."

Een van de beklaagden bleek bovendien al in 2020 te zijn veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Twee beklaagden verschenen niet voor de rechtbank en gaven verstek.

Strafmaat

De man die ook terecht stond voor bendevorming krijgt de hoofdgevangenisstraf van 40 maanden, met uitstel voor een periode van 4 jaar, met uitzondering van de periode van voorlopige hechtenis. Twee beklaagden werden bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 5 jaar met uitstel. De vijf andere beklaagden kregen werkstraffen.

Er is ook voor bijna 60.000 euro aan drugsgeld verbeurd verklaard. Ook de elektronica die ze met het geld aankochten, zoals die televisie of de laptop, zijn verbeurd verklaard.

De redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.