Nieuws

Aarts­bis­schop De Kesel is kardinaal

Paus Franciscus heeft vanochtend in het Vaticaan Jozef De Kesel tot kardinaal benoemd. De voormalige bisschop van Brugge nam de kardinaalstitel, gesymboliseerd door de kardinaalshoed en de kardinaalsring, rond half twaalf in ontvangst.

De paus creëert, zoals de officiële terminologie van het Vaticaan luidt, vandaag in totaal zeventien nieuwe kardinalen. Dertien van hen, onder wie ook de 69-jarige De Kesel, zijn jonger dan tachtig jaar en mogen dus deelnemen aan een conclaaf om de nieuwe paus aan te duiden.

Bisschop van Brugge

De Kesel werd nog maar een jaar geleden geïnstalleerd als de 21ste aartsbisschop van Mechelen. Tussen 2010 en 2015 was hij bisschop van Brugge. Het is de veertiende keer sinds de onafhankelijkheid van ons land in 1830 dat een Belg tot kardinaal wordt gecreëerd. De vorige Belgische geestelijke aan wie die eer te beurt viel, was de intussen overleden priester Julien Ries (2012).

Twee kardinalen

De kersverse kardinaal had eerder al aangegeven dat hij erg blij is met de erkenning die zijn nieuwe titel inhoudt. "Je denkt altijd dat zoiets iemand anders overkomt. Je kunt je niet voorstellen, dat die eer jezelf te beurt valt", aldus De Kesel. "Ik dacht niet dat ik kans maakte. Ik dacht dat ons landje te klein was voor een kardinaal, temeer omdat mijn voorganger de titel niet had gekregen."

België telt nu weer twee kardinalen: De Kesel en gewezen aartsbisschop Godfried Danneels. 

Belga