Het aantal niet-inheemse dieren en planten in de Belgische Noordzee is de afgelopen decennia sterk gestegen. Dat blijkt uit het VLIZ Alien Species Consortium. Het gaat om een stijging van 33 naar 105 bij vooral soorten kreeftachtigen, schelpdieren, wormen en zeewier. Vooral het toegenomen zeetransport over de verschillende continenten is de oorzaak.
Een nieuwe analyse door het VLIZ Alien Species Consortium toont dat het aantal soorten dat werd geïntroduceerd door de mens in de Belgische Noordzee meer dan verdrievoudigd is. In 1990 ging het nog om 33 soorten, terwijl er nu 105 soorten werden beschreven. Het gaat vooral om krabben, kreeftjes, zeespinnen en garnalen. Voorts zijn ook weekdieren, zeewieren en wormen onder de nieuwkomers.
Volgens het onderzoek ligt het sterk toegenomen maritiem transport aan de basis van de stijging. Een groot deel van de dieren en planten werd met schepen tot in de Belgische Noordzee gebracht. Een beperkter aantal soorten vond zijn weg door nieuwe kanaalverbindingen vanuit de Zwarte en Middellandse zee.
"Werkt verstorend"
De nieuwe soorten kunnen de ecosystemen verstoren. In sommige gevallen leiden ze tot een verlies van biodiversiteit en ook ecologische schade.
Volgens het VLIZ is de enige oplossing het vermijden dat nieuwe soorten de weg vinden naar de Belgische Noordzee. "Voor introductie via scheepvaart bestaat een Ballastwaterverdrag. Introductie via ballastwater is namelijk de belangrijkste oorzaak van de vestiging van exoten in de Belgische Noordzee", klinkt het.