Nieuws

52 bom­men uit WOI aan­ge­trof­fen in Zonnebeke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Iets na 13 uur werd brandweer Westhoek opgeroepen voor een rokende fosgeenbom in Zonnebeke. De bom bleek deel uit te maken van een munitiedump van de Duitsers uit de Eerste Wereldoorlog.

De rokende bom werd bij graafwerken gevonden in de Schipstraat in Zonnebeke. Bij hun aankomst trof ontmijningsdienst DOVO naast de rokende bom ook nog een 80-tal andere Duitse projectielen uit de Eerste Wereldoorlog aan. De ontmijningsdienst ruimde de rokende bom op en onderzocht ook de staat van de andere projectielen. Die bommen blijken aan elkaar te kleven waardoor de vrees bestaat dat de bommen bij het weghalen ook zouden kunnen scheuren en lekken. Daarbij kan fosgeengas vrijkomen. Dat is een giftig gas dat in de Eerste Wereldoorlog als strijdmiddel is gebruikt. Het is een kleurloos gas en ruikt naar hooi. Een tweede en derde ploeg van DOVO zijn intussen onderweg naar Zonnebeke. 

Tijdens de interventie werd een buurtbewoonster met twee jonge kinderen geëvacueerd. Doordat de windrichting tijdens de interventie veranderde, werden nog twee andere huizen geëvacueerd. 

"Het ging over 52 Duitse obussen van het type 10 cm GR 15," zegt ontmijningsdienst DOVO in een persbericht. "Ze waren niet afgevuurd en waren dan ook waarschijnlijk gedumpt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De lading was hoogstwaarschijnlijk van het type ‘Fosgeen’, maar een grondige identificatie moet (en zal) meer duidelijkheid brengen."

"De lekkende obus is zo’n 40 cm lang, 10,5 cm doormeter en weegt ongeveer 17 kg. Alle projectielen zijn naar de installaties van Dovo in Poelkapelle gebracht voor verdere veilige behandeling en vernietiging."

2023-05-24 00:00:00 - 52 bommen uit WOI aangetroffen in Zonnebeke - bom1.jpg
2023-05-24 00:00:00 - 52 bommen uit WOI aangetroffen in Zonnebeke - bom2_0.jpg
2023-05-24 00:00:00 - 52 bommen uit WOI aangetroffen in Zonnebeke - bom3.jpg
Celien Tanghe