Nieuws

50 jaar Car­ros­se­rie Desot: unie­ke glimp in het ver­le­den van West-Vlaam­se koetsenbouwers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het restauratiebedrijf Carrosserie Desot in Hooglede bestaat 50 jaar. Dit weekend werd de unieke koetsenverzameling van Donald Desot voor het grote publiek opengesteld. Vooral de rijtuigen van West-Vlaamse koetsenbouwers vallen daarbij op. In zowat elke West-Vlaamse gemeente was er een actief. In het koetsenmuseum komt het tijdperk van de koetsen weer tot leven.

De collectie museumstukken in Hooglede biedt een terugblik op het einde van de 18e eeuw tot 1925. Het is vooral het restauratiewerk van een man met een passie en een missie: Donald Desot.

Verschillende koetsen zijn te zien op de gelegenheidstentoonstelling: de sjees, de Tilbury en de omnibus; de voorloper van het openbaar vervoer. De koetsen zijn in goede staat, maar zien de buitenlucht niet. “Ik ben te maniakaal om ze naar buiten te brengen. Ik heb er trouwens ook geen paarden voor en zulke koetsen kan je niet uitlenen”, vertelt Desot.

Desot zorgt ervoor dat elk onderdeel minutieus wordt nagemaakt voor een correcte restauratie. Het is allemaal handwerk dat veel tijd, geduld en expertise vraagt.

Stefaan Six
Siel Vandorpe