Nieuws

24 uur-sta­king Bel­gi­sche cipiers afgelopen

Gevangenis Ieper 1

Donderdagavond legden Belgische cipiers het werk neer uit onvrede met de overbevolking en de vele gevallen van agressie. Ook de gevangenissen in Brugge en Ieper kampen met capaciteitsproblemen. Er zijn nu drie maatregelen voorgesteld om uit de impasse te geraken. 

De staking ging donderdag om 22.00 uur van start. Ook in Brugge en Ieper staakten de cipiers. Zo zou de overbezetting in Brugge de ergste van ons land zijn: 70 gedetineerden slapen er volgens de vakbonden op een matras op de grond. Ieper krijgen ondanks de nieuwe gevangenis slechts 80 van de 169 gedetineerden een plaats, wegens personeelstekort.

Vrijdag hebben de gevangenisdirecteurs de minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) drie maatregelen voorgelegd om het gevangeniswezen uit de impasse te halen.

Zo vragen ze om personen die geïnterneerd zijn, niet langer op te sluiten in de gevangenis. Er wordt ook aangedrongen op een wettelijk plafond aan de duur van de voorlopige hechtenis voor minder zware feiten, zoals diefstal en drugsdelicten. Daarnaast vraagt de Federatie van Vlaamse Gevangenisdirecteurs dat straffen onder de drie jaar enkel worden uitgevoerd in detentie- en transitiehuizen.

Belga
Laurens De Jaegher