2024 natste jaar ooit: landbouwers maken zich zorgen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Het afgelopen jaar is nu al het natste ooit sinds het begin van de metingen en dat heeft een zware impact op de landbouw. Vooral de akkerbouw is zwaar getroffen, met een kwart minder omzet dan in 2023. Voor de graanboeren is het verlies zelfs nog groter.
Er is in Ukkel nu al 1088,8 mm opgevangen in de pluviometer opgevangen sinds 1 januari, dus meer dan de 1088,5 in 2001.
Opvallend: het record sneuvelt hoewel er dit jaar relatief weinig neerslagdagen waren. Voorlopig kenden we 189 neerslagdagen, wat het jaar 2024 slechts op de 132e plaats in de ranglijst sinds 1833 brengt. In 1974 telde het KMI bijvoorbeeld 266 dagen met neerslag, een record.
2024 is in Ukkel het natste jaar geworden. We hebben nu al 1088,8 mm sinds 1/1 in de pluviometer opgevangen, dus meer dan de 1088,5 in 2001.
— David Dehenauw (@DDehenauw) November 27, 2024
Dat we toch een neerslagrecord zullen kennen is een gevolg van het hoge aantal dagen (11) met zware regenval (gelijk of meer dan 20 mm). Dat is echter geen record, want in 2004 waren er 12 dagen met zware regenval, legt Dehenauw uit. "Vooral in de zomer waren er enkele fikse onweders in Ukkel en die hebben sterk bijgedragen aan het record", aldus Dehenauw.
Landbouw bezorgd
Het natte jaar baart de landbouw toch wat zorgen. Vorige maand kon Guy Verrue in Heestert zijn tarwe nog inzaaien, voor de oogst van volgend jaar. Maar voor 2024 is de opbrengst ondermaats, door een late inzaai en late bemesting, boosdoener is het natte weer. "Tarwe heeft liever een droger klimaat," zegt hij. "Daardoor hebben we ook minder korrelzetting gehad in de zomer, na de bloei. En zo zijn we aan opbrengsten gekomen die 30 tot 40% lager liggen dan gemiddeld."
Er viel dit jaar al bijna 1.100 mm regen per vierkante meter, een absoluut record. Het graan is daar de grootste dupe van, zegt Bram Vervisch van onderzoeks- en adviescentrum Inagro in Beitem. "Door die omstandigheden hadden we een veel grotere ziektedruk, dus veel meer aanwezigheid van bepaalde schimmels, die druk leggen op die tarwe. Omdat ze die tarwe ziek maken. En dan zien we dat er op het einde van de seizoen minder kan gedorst worden van het perceel."
Ook prei, bloemkool en courgettes brachten minder op. En de landbouwers verwachten dat ook de opbrengst van suikerbieten en aardappelen zal tegenvallen.