Nieuws

11 gemeen­ten uit bis­dom Brug­ge zijn nog niet klaar met kerkenbeleidsplan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Over minder dan jaar, tegen 2025, moeten elke stad en gemeente een kerkenbeleidsplan voorleggen, waarin die kerken een nieuwe bestemming krijgen. In het bisdom Brugge zijn er nog 11 gemeenten die hun plan nog niet klaar hebben.

De herbestemming van kerkgebouwen staat centraal in het beleid van gemeenten. Ondertussen hebben 270 gemeenten een kerkenbeleidsplan ontwikkeld. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. Kerkgebouwen zijn meer dan alleen religieuze symbolen. Ze vormen een cruciale ontmoetingsplek in onze dorpen. Waar kerken leeg komen te staan moeten we samen met de buurt op zoek gaan naar een gepaste invulling”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

"We denken eraan om de functies van de parochiezaal naar de kerk over te hevelen en de parochiezaal zelf ruimte te geven voor de school"

Lieselotte Denolf, schepen van Erediensten Torhout

In Torhout zullen ook twee van de vijf kerken een nieuwe bestemming krijgen, als ontmoetingsplaats, buurthuis of cultuurcentrum. De kerk van Don Bosco, gebouwd in de jaren '70, krijgt ook een nieuwe bestemming. Maar daar is het plan nog niet helemaal klaar. Torhout werkt hier samen met de kerkgemeenschap aan.

"Met de Kerkfabriek hebben wij het er ook al over gehad. Wij vinden het belangrijk dat de kerk een invulling krijgt naar de gemeenschap toe. En dat die het middelpunt blijft van onze parochie"

Luc Demeulenaere, kerkfabriek

Voor gemeenten met slechts één kerk, zoals Lichtervelde, Mesen en Lendelede, is een kerkenbeleidsplan wellicht geen prioriteit. Maar tegen 2025 moeten alle steden en gemeenten hun huiswerk gemaakt hebben.

Whats App Image 2024 03 31 at 11 57 19
Stefaan Six
Wout Bernaert