
Op zondag 14 oktober 2018 trekken alle Belgen opnieuw naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen. Eén jaar vooraf maken we een stand van zaken op van alle West-Vlaamse steden en gemeenten. Bekijk hier het overzicht van Kortrijk.
In Kortrijk vindt een politieke aardverschuiving plaats. Ook al haalt CD&V met 33% de meeste stemmen, toch vormen Open VLD, N-VA en sp.a een stadscoalitie. CD&V voelt zich bedrogen. Na meer dan 150 jaar belandt de partij in deze centrumstad in de oppositie.
De grafiek toont de zetelverdeling na de verkiezingen van 2012. De percentages zijn de behaalde resultaten in de gemeenteraadsverkiezingen in 2012.
Wat gebeurde er politiek tussen 2012 en nu?
Vincent Van Quickenborne van Open VLD wordt burgemeester en legt het ambt van vicepremier naast zich neer om volop voor de stad te gaan. Zijn burgemeesterschap begint wel met een valse noot. Hij wordt een maand geschorst na een klacht over te grote verkiezingsborden. N-VA’ er Rudolf Scherpereel neemt even over.
Na twee jaar is er al de afgesproken schepenwissel bij sp.a. Axel Weydts volgt Marc Lemaitre op als schepen van mobiliteit. Bij oppositiepartij Groen stapt Vlaams parlementslid Bart Caron uit de gemeentepolitiek. Matti Vandemaele krijgt zijn gemeenteraadszitje. N-VA schepen Ann Vandersteene draagt als snel bevoegdheden over, haar portefeuille weegt te zwaar klinkt het. En schepen van financiën Catherine Waelkens, ook al van N-VA, stapt eind 2015 op. Volgens haar klopt het financiële plaatje van de stad niet, maar luistert niemand. Waelkens blijft wel als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad. Kelly Detavernier volgt haar als schepen op.Gemeenteraadslid Steve Vanneste van N-VA wordt uit de partij gezet. Hij gaat ook als onafhankelijke zetelen en staat straks op de lijst van Vlaams Belang. En ook twee Vlaams Belangers (Maarten Seynaeve en Isa Verschaetse) zijn ontevreden en gaan los van de partij zetelen. Later sluiten ze zich aan bij N-VA.
Door de verschuivingen moet de coalitie bij stemmingen dus rekenen op de steun van de ex-Vlaams Belangers.
Ook schepen Koen Byttebier van Open VLD vertrekt, maar dat was zo afgesproken. Alleen is het niet Eline Brugman die hem opvolgt maar Arne Vandendriessche.
De stadscoalitie wil van Kortrijk een stad vol goesting en ambiance maken. Eén van de grootste budgetten voor haar tien engagementen in het Plan Nieuw Kortrijk gaat dan ook naar evenementen. Met oa volksbarbecues en een Sinksenfestival dat vier dagen duurt slaagt de coalitie in haar opzet. Maar ook het engagement om te gaan voor een transparant en sober bestuur (237 miljoen euro) en een veiliger stad (188 miljoen euro) krijgen serieuze aandacht. Tegelijkertijd schieten grootse bouwprojecten uit de startblokken. Zo is er Kortrijk Weide en de verlaging van de Leieboorden.
Lees ook
- Axel Weydts (sp.a) nieuwe schepen in Kortrijk
- Twee ex-Vlaams Belangers uit Kortrijk stappen over naar N-VA
- Werken aan nieuw stadsdeel Kortrijk Weide starten
- Werken voor verlaging Leieboorden gestart
- Dossier: alles over de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 in Kortrijk
De top 10 van voorkeursstemmen in 2012
Naam Partij Aantal stemmen DE CLERCK Stefaan CD&V 7.323 VAN QUICKENBORNE Vincent Open VLD 7.132 LYBEER Lieven CD&V 4.620 DE COENE Philippe sp.a 3.686 VERHENNE Franceska CD&V 2.697 CNUDDE Alain CD&V 2.357 MADDENS Wout Open VLD 2.323 BRAL Stefaan CD&V 2.299 DE BÉTHUNE Jean CD&V 2.066 DEPUYDT Christine CD&V 1.859