Nieuws

Cor­neel­kring Brie­len viert 75 jarig bestaan

2023-06-04 00:00:00 - Corneelkring Brielen viert 75 jarig bestaan

Theatergezelschap Corneelkring Brielen bestaat 75 jaar. Dit werd gevierd met een feest in OC Den Briel, waar de toneelvereniging haar vaste stek heeft. 

In 1926 werd er in Brielen al toneel gespeeld door oud-strijders. De start van de Corneelkring wordt gesitueerd in 1947. Er werd toen nog niet gemengd gespeeld: vrouwenrollen werden ingevuld door mannen met een pruik en een schort. 

In 1957 kreeg de kring de naam Sint-Corneliuskring. Toen vroeg het gezelschap toestemming om gemeng te mogen spelen, en mits de pastoor toen aanwezig zou zijn bij de activiteiten, mocht dat. In 1958 werd dan voor de 1ste keer gemengd gespeeld: “De koning van hoelaboela” met als eerste actrice Yvette Deweerdt.

In 1960 werd voor het eerst in arena gespeeld, dit was ongezien in het amateurtoneel. Het was het begin van een lange traditie. Er werd gestreefd naar hoogstaand theater. Daar zorgde o.a Gerard Vermeersch voor die de kring een plaats bezorgde in de 1ste categorie van de provincie met “De haas en de strik”  en ondertussen gaf hij ook wat lessen dictie, uitspraak en zegging.

In 67-68 werd het Verschaevejuweel uitgereikt voor “Mevrouw Pilatus”; de kring kreeg de grootste onderscheiding in ere-categorie en Gilbert Deweerdt de prijs voor beste amateurregie. Het jaar nadien werd de kring opnieuw laureaat met “Ons Stadje” en kreeg Deweerdt opnieuw de prijs voor beste amateurregie.
 
Ondertussen bestaat de kring dus 75 jaar, en ze zitten niet stil. Voor het komende toneelseizoen staan de twee producties al vast: in het najaar regisseert Gino Debeyne 'Martelaar', een psychologisch drama  van Marius Von Mayenburg. 

 

 

Piet Lesage
Brian Dewulf