Tendens

Zoe­te mode met cho­co­la­tier Juli­us Persoone

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een mooie symbiose van chocolade en mode, over de provinciegrenzen heen: daarvoor zorgde de West-Vlaamse chocolatier Julius Persoone in samenwerking met het ModeMuseum in Antwerpen. Hij ontwikkelde twaalf pralines gelinkt aan evenveel silhouetten van het MoMu. Bij de voorstelling kwamen ook bekende gezichten proeven, zoals Astrid Coppens en Bie Baert (experte uit het programma Stukken van Mensen op Play4). Ook papa Dominique mocht uiteraard niet ontbreken.  

De pralines voor het silhouet van Dries Van Noten en Walter Van Beirendonck.

Julius heeft al langer een fascinatie voor mode en vond de samenwerking met de designers bijzonder boeiend. Hij bedacht unieke pralines bij ontwerpen van Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Raf Simons, Y/Project, Meryll Rogge, Dirk Van Saene, Walter Van Beirendonck, Martin Margiela, Olivier Theyskens, Jan-Jan Van Essche, en een historisch sits-silhouet. Zowel design als vulling zijn gebaseerd op het ontwerp en de stijl van de Belgische designers.

Zowat alle gebruikte chocolade is bean to bar. Julius: “We willen het volledige proces onder controle hebben, van het roosteren van de bonen tot het afgewerkte product. We telen enkel criollobonen, de moeilijkste maar ook mooiste: ze bevat verschillende zuren en geeft meer delicate parfums vrij. Daarnaast hebben we een chocoladefabriek in Congo, een sociaal project. We geven de lokale bevolking werk opdat ze niet meer op neushoorns zouden jagen voor hun inkomen. De winst gaat volledig terug naar de gemeenschap.”

Pralines

De collectie is bijzonder gelimiteerd: "Momenteel zijn er maar 350 doosjes", aldus Julius. "Het zijn ook heel moeilijke ingrediënten om aan te geraken. Aan de octopus bijvoorvoorbeeld hebben we een jaar gefermenteerd. Om nog een batch te kunnen maken, duurt het nog eens een jaar. Ik heb zoiets van: we houden het bij een kleine hoeveelheid. Heel limited edition dus."

​The MoMu Chocolate Collection is verkrijgbaar in de MoMu Shop en kost €29,50. ​​Meer info momu.be

Foto's: Stany Dederen
De redactie