Zwinstreek biedt je middeleeuwse menu’s aan
Wat aten de inwoners van de Zwinstreek tijdens de middeleeuwen? Dat ontdek je tijdens de fietsroute 'De middeleeuwen op je bord'. Naast de bestaande fietsroute waarbij je met virtuele realiteit de verdwenen Zwinhavens kan zien en horen, kan je er nu ook van proeven, letterlijk.
Dertig toeristische ondernemers bieden een hedendaagse creatie aan die gebaseerd is op ingrediënten en producten uit de middeleeuwen. De Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh en gastronoom Marcin Beaufort ontwikkelden samen met enthousiaste smaakmakers, lokale telers en horeca-ondernemers heel wat Zwinhavenlekkers, op basis van archeologisch onderzoek naar verborgen middeleeuwse ingrediënten in de Zwinstreek.
De Foodarcheoloog experimenteerde met onder meer mythische paradijskorrel, Syrisch rozenwater, Scandinavisch gebak, masteluinbloem, kruidig bier, vergeten Noordzeevis, gepekelde citroenen en tal van andere producten die tijdens de middeleeuwen in de Zwinstreek werden geconsumeerd. Ook middeleeuwse broden met biergist en confituren met specerijen tot ijs met een citrustoets of een cocktail met makreelextract.
Fietsers en bezoekers aan de Zwinstreek kunnen de gerechten en lekkernijen vanaf 1 juni 2022 ontdekken. Meer info over de fietsroute en de deelnemende smaakmakers vind je hier.