Nieuws

Twee mil­joen relan­ce­steun voor toe­ris­ti­sche ondernemingen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De provincie en Westtoer trekken samen twee miljoen uit voor een relanceplan voor logiesondernemingen, private musea en attracties.

Het kenniscentrum van Westtoer becijferde dat de toeristische sector tussen midden maart en midden juni een economisch verlies zal lijden van 750 miljoen euro. "Als provincie willen we klaarstaan om de heropstart van het toerisme te ondersteunen. We hopen dat dit kan vanaf 8 juni", zegt gedeputeerde voor toerisme Sabien Lahaye-Battheu. 

De transitiesteun komt er in de eerste plaats voor familiale hotels, B&Bs, vakantiewoningen, kampeerbedrijven en jeugd-en groepsverblijven. Het moet om KMO’s of vzw's gaan.  Ook private toeristische attracties en musea krijgen een duwtje in de rug. Tot slot krijgen ook toeristische infopunten een beperkte steun om hun onthaal- en informatiefunctie te blijven vervullen.

De transitiesteun is een tussenkomst van 50 % voor kosten die gemaakt worden voor maatregelen die noodzakelijk zijn om de veiligheid en de social distancing van bezoekers en werknemers te garanderen bijvoorbeeld. Ook aanpassingen in ruimtes, virtuele toepassingen en het inrichten van buitenruimtes met belevingsprikkels komen voor de steun onder meer in aanmerking.  Afhankelijk van de beddencapaciteit bij logies en het aantal bezoekers in 2019 bij attracties varieert de steun tussen de 2.500 euro en de 7.500 euro. Voor de erkende toeristische infopunten is het bedrag beperkt tot 1.250 euro.

Oproep naar aanvraagdossiers

Na de goedkeuring van de provincieraad van 28 mei zullen de eerste oproepen gelanceerd worden. Die worden verwacht op 15 juni. Bedoeling is dat de deputatie de eerste dossiers begin juli kan goedkeuren. Een tweede indieningsdatum is voorzien op 15 september. 

Vlaanderen vakantieland 2.0

Westtoer werkt samen met Toerisme Vlaanderen, de vier andere provincies, de kunststeden waaronder Brugge en Logeren in Vlaanderen aan een globale campagne om de heropstart van het toerisme te ondersteunen.

De redactie