Vandaag en woensdag wordt de gerestaureerde vieringtoren van de Ieperse Sint-Maartenskathedraal terug op zijn plaats gehesen.
De toren werd in oktober vorig jaar naar beneden gehaald, omdat hij in slechte staat was en dringend gerestaureerd moest worden. Ook werden stabiliteitsproblemen met de toren vastgesteld.
De imposante vieringtoren werd in drie stukken gedemonteerd. Die werden naast de kathedraal geplaatst en werden de voorbije maanden ter plaatse gerestaureerd. De dakbedekking en het smeedwerk werden hersteld, de balustrade werd vernieuwd, er werd duivenwering aangebracht en ook een nieuwe bliksemafleider. Ook de klokken in de vieringtoren en de westtoren werden hersteld. De originele engelfiguren konden niet teruggeplaats worden, maar werden vervangen door replica's.
Herstel na brand
Dinsdag in de voormiddag wordt de grote kraan van de firma Michielsens gemonteerd. Daarna worden enkele houten balken naar boven gebracht voor het herstel van de schade na de kleine brand van 21 maart jl. In de namiddag wordt het onderste taflement en het onderste deel van de toren gehesen en gemonteerd. Dit onderste deel van de toren is de lantaarn, het stuk met de balustrade, de angelusklok en de engelenbeelden. Op dinsdag in de vooravond wordt de stelling verhoogd door de firma Kontrimo. Op woensdag 27 mei wordt het tweede deel (met de dakkapelletjes) en het derde deel (de spits) gehesen en gemonteerd.
Let wel: dit is een planning, het weer en technische aanpassingen bij de montage kunnen voor vertraging zorgen. Als alles meezit heeft de Ieperse kathedraal over een paar dagen opnieuw een blinkende, volledig gerestaureerde vieringtoren! De restauratiewerken worden uitgevoerd door hoofdaannemer Denys en architectenbureau Bressers.
De restauratie heeft 611.152 euro gekost. De Vlaamse overheid staat in voor 60 procent van de restauratiekost en betaalt dus 366.691,66 euro opzij voor de werken. De provincie en de kerkfabriek betalen elk 20 %, wat neerkomt op elk 122.230 euro.