Nieuws

Brug­ge beperkt aan­tal cruisetoeristen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanaf september zullen slechts negen bussen mogen pendelen tussen het centrum van de stad en de nieuwe cruiseterminal in Zeebrugge.

Daarmee heeft Brugge een antwoord klaar op de vele cruisetoeristen die per bus de binnenstad overspoelen. Eerder deze week kaartte het gemeenteraadslid Ann Soete (Open Vld PLUS) de situatie al aan.

Vanaf september zullen per cruiseschip dus maximum negen bussen met elk plaats voor 50 personen naar de binnenstad mogen rijden. Niet meer dan dat. De haven van Zeebrugge heeft daarvoor de toelating gegeven aan één busorganisator. Wie geen plaats heeft, zal naar een andere stad moeten gaan voor een blitsbezoekje. De nieuwe regeling geldt evenwel niet voor uitstappen die op voorhand vastgelegd zijn. De cruisetoeristen zelf kunnen ook altijd voor een taxi of de trein kiezen als ze naar Brugge willen.

UNIZO

Zelfstandigenorganisatie Unizo vindt dat er andere maatregelen moeten komen. "Ik denk dat dit misschien wat van het goede teveel is", zegt Hendrik Vermeulen. "We moeten ze niet beperken, maar die cruisetoeristen wel wat meer kanaliseren via de gidsen. Door ze in kleine groepen op te delen zijn ze minder prominent aanwezig in het straatbeeld".

Jaarlijks meren bijna 400.000 mensen met een cruise aan in Zeebrugge.  Als die naar Brugge trekken, spenderen die 35 euro per dag. Ze bezoeken chocoladezaken of kopen souvenirs. Voor de Brugse horeca is de meerwaarde dan weer eerder beperkt, omdat de meeste toeristen aan boord eten. De economische meerwaarde kan volgens Unizo stijgen als Brugge ook een vertrek- of eindpunt van cruisereizen wordt. Mensen die blijven overnachten  spenderen tot drie keer zoveel.

 

Lees ook:

De redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.