Nieuws

Blan­ken­ber­ge­naars nemen afscheid van Westerstaketsel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Maandag starten de werken om het oude betonnen staketsel in Blankenberge te slopen. Meer dan 400 Blankenbergenaars kwamen deze namiddag nog één keer de zeelucht opsnuiven om afscheid te nemen van hun geliefde oude Westerstaketsel.

Meer dan 400 Blankenbergenaars blijken een emotionele band te hebben met de betonnen constructie. "Ik doe hier bijna, als het weer het toelaat, dagelijks mijn wandeling.Als Blankenbergenaar is dat ons ons staketsel hé", vertelt Rita Nefors. Samen met honderden andere Blankenbergenaars nam ze vandaag afscheid van het iconische Westerstaketsel en haar vuurtorentje. 

600 meter lang

Maandag starten de afbraakwerken definitief. "Het oude staketsel gaan ze, van de kop af naar beneden toe, afbreken. Het is ook de bedoeling om het betonpuin als fundering te gebruiken", legt burgemeester Björn Prasse uit. De nieuwe strekdam zal 600 meter in zee reiken, maar slechts voor een 180 meter bewandelbaar zijn. Blankenberge hoopt dat de werken voor de zomer van 2026 achter de rug zijn en definitief komaf maken met de verzanding van de havengeul.

Stefaan Kerger
Celien Tanghe