Ten­dens Out­door: zie­ke kamer­plan­ten op con­sul­ta­tie bij tuin­dok­ter Alex

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Kamerplanten kunnen je interieur laten stralen. Ze zuiveren de lucht en geven een leuke invulling. Tenminste als je je planten op de juiste manier verzorgt. Hoe weet je of jouw plant ziek is? Tuindokter Alex van Famiflora neemt deze vraag mee op consultatie naar Silke en haar kamerplanten.

Wat te doen met gele bladeren?

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt merken dat het niet goed gaat met je plant, zoals gele bladeren. Dat komt door een tekort aan zonlicht of een overdaad aan water. Het is belangrijk dat je pas water geeft als de potgrond echt droog is. Wees dus niet bang om eens te voelen aan de aarde. Zet de plant bij het watergeven in een schaaltje. Na een uurtje giet je het overige water weg.

Bladeren met bruine randen

Wanneer de randjes van de bladeren bruin zien, is dit een teken dat je plant uitdroogt. Je plant staat op een (te) warme plaats, bijvoorbeeld boven de chauffage of op de vensterbank. Zet bakjes water bij de verwarming of vernevel de kamerplant 2x per week. Heb je hier geen zin in? Zet je kamerplant dan op een minder warme plaats.

Wol op het blad

Voelen de bladeren kleverig aan en zitten ze vol witte bolletjes? Dan zit je waarschijnlijk met de wolluis. Probeer hier snel op te reageren, want ze zuigen het sap uit de plant. Daardoor zal je kamerplant verzwakken. Je kan ze behandelen met een biologisch middel. Hou ze ook uit de buurt van fruit en andere planten. Je zet ze best even in quarantaine.

Herfstverschijnselen

Heb je je plant verplaatst? Dan kan het zijn dat je plant in shock gaat door de plotselinge licht- en temperatuurverschillen. Door de stress zal ze in overlevingsmodus gaan. Je plant gaat er alles aan doen om niet dood te gaan door bijvoorbeeld haar bladeren te laten vallen om energie te besparen.

Orchideeën zonder bloemen

Wanneer er geen bloemen meer aan je orchidee groeien kan je de oude tak afknippen. Doe dit altijd boven de 3e knop, zeker niet lager. Daarnaast zorg je er ook voor dat de wortels genoeg plaats hebben. Het gebruiken van orchideeënmest kan je helpen om ze te onderhouden. Zet deze zeker in het licht.

Jaarlijkse verzorging

’t Is ook goed om in het voorjaar je planten wat extra zorg toe te dienen. Je kan ze bemesten of verpotten en verse aarde gebruiken. Voorzie ook voldoende licht, hiermee maak je je kamerplanten gelukkig. En zo kan jij het hele jaar rond genieten van het groen in huis.

De redactie