Tendens

Ten­dens Out­door: de traag­ste (moes)tuinvijand

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Slakken lijken op het eerste gezicht niet veel kwaad te doen. Toch zijn ze niet zo onschuldig. Ze kunnen je sierplanten in de tuin behoorlijk toetakelen en ze zijn verzot op de sla in je moestuin. Het zijn nachtdieren en kruipen het liefst op vochtige plaatsen zoals onder potten en tegels. Tuindokter Alex toont je hoe je de slakken op een diervriendelijke manier kan verjagen.

Slakkenval

Je kan de slakken bestrijden door op hun favoriete plekken te kijken en ze daar weg te halen. Dit vraag natuurlijk veel tijd. Gelukkig zijn er ook heel wat andere oplossingen.

Het opzetten van een slakkenval zorgt ervoor dat alle slakken naar 1 plek gelokt worden. Nadien kan je de slakken elders in de natuur terug uitzetten.

Natuurlijke vijanden

Slakken zijn een delicatesse voor egels, vogels en spitsmuizen. Je kan die natuurlijk vijanden lokken door een egel- of vogelhuisje in je tuin plaatsen. Laat de natuur zijn gang gaan en de slakken in je tuin zullen snel verdwijnen.

Diatomeeënaarde

Slakken hebben een slijmlaag waardoor ze niet uitdrogen. Diatomeeënaarde op basis van plankton heeft een uitdrogend effect dat de slakken niet leuk vinden. Strooi een dun laagje tussen je planten en de slakken zullen wegblijven.

In de moestuin

Plant in je moestuin wat sterk geurende kruiden zoals tijm, tomatenplantjes en salie. Ze zullen de slakken uit de moestuin weghouden.

Geef je planten trouwens altijd ’s morgen water zodat de grond ’s nachts niet te vochtig is en dus geen leuke plaats voor slakken. Een extra tip is ook om je aarde in de wintermaanden om te woelen, zodat de slakkeneitjes van overwinterende slakken kapot gaan.

De redactie