Tendens

Ten­dens Out­door: alles over de com­post­bak met tuin­dok­ter Alex

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Heb je heel wat tuin- en keukenafval over? In deze nieuwe Tendens Outdoor toont tuindokter Alex van Famiflora hoe je deze in je compostbak kan verwerken.

Filteren

Het is belangrijk dat niet zomaar gelijk wat in je compostbak terecht komt.

Onderaan in je compostbak leg je best bruin en droog materiaal. De takjes voor de bodem mogen niet te groot zijn, deze knip je best in kleine stukken. Vervolgens mag je al je tuin- en keukenafval erin doen.

Steekschuim, potgrond, snijbloemen en mosselschelpen doe je er beter niet in. Koffiepads of koffiefilters zijn dan weer geen probleem. Het is zelfs een aanrader! Ook eierschalen kunnen in de compostbak.

Beluchten

Wanneer alles in de compostbak zit, gaan we deze beluchten. Dit doe je door met een beluchtingsstok goed rond te draaien.

Oogje in het zeil houden

Het is essentieel dat je de compost goed in de gaten houdt.

Als je merkt dat de aarde te droog is kan je hier water aan toevoegen. Wanneer deze te nat is zal ze beginnen stinken. Je kan er droog materiaal aan toevoegen. Dit doe je naar eigen aanvoelen.

Gebruiksklaar?

Na 5 à 9 maanden is je compost klaar voor gebruik. Als je dit proces wil versnellen kan je er broedmeel aan toevoegen.

Hoe weet je nu of je compost klaar is voor gebruik? Voeg wat waterkerszaadjes toe. Begint deze te kiemen? Je compost is gebruiksklaar!

De redactie