Brugs sche­pen Demon wil gelijk prij­zen­geld voor man­ne­lij­ke en vrou­we­lij­ke wielrenners

2022-03-08 00:00:00 - Brugs schepen Demon wil gelijk prijzengeld voor mannelijke en vrouwelijke wielrenners

Op Internationale Vrouwendag pleit Brugs schepen voor Sport Franky Demon voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sport. Demon doet een aanzet om het prijzengeld voor de driedaagse wielerwedstrijd Brugge - De Panne voor het eerst gelijk te trekken.

In de sportwereld is er nog altijd een grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hoewel de inspanningen en sportieve prestaties van hetzelfde niveau zijn, is onder andere het prijzengeld dat door UCI wordt opgelegd voor wielerwedstrijden een stuk minder voor vrouwen dan voor mannen.

Lager prijzengeld

Het prijzengeld van de vrouwen op de wielerklassieker Brugge –  De Panne ligt volgens Brugs schepen voor Sport Franky Demon 32.300 euro lager dan voor de mannen die een dag eerder hetzelfde parcours rijden.

Daarom maakt Demon op de Internationale Vrouwendag 8.000 euro vrij (1/4 van het verschil in prijzengeld). Voor het eerst in de geschiedenis zouden dan zowel mannen als vrouwen die aan deze wielerklassieker op 24 maart deelnemen evenveel prijzengeld in ontvangst kunnen nemen.

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen op 3 april besliste eerder ook al hetzelfde te doen.

Andere beeldvorming

Vrouwen in de sportwereld worden volgens de schepen nog altijd anders behandeld dan hun mannelijke collega’s. "Naast een lager loon is de beeldvorming rond de vrouwensport helemaal anders. Dat komt doorgaans ook doordat de meeste organisatoren van sportevenementen mannen zijn, die vaak vanuit de mannelijke bril kijken. Ook in sportfederaties en sportverenigingen zien we dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in bestuursraden en beslissingsorganen."

"Stad Brugge zet zich al enkele jaren in voor het vrouwenwielrennen. Naast Brugge – De Panne ondersteunen we ook de Lotto Belgium Tour voor dames, een van de grotere Vlaamse kermiskoersen voor dames elite in Dudzele. Maar ook in andere sporten vinden we het belangrijk dat vrouwen gelijke kansen krijgen. Zo hebben onze beide eersteklassevoetbalclubs ook een vrouwenploeg die uitgebreid erkend wordt", vervolledigt Demon.

Redactie