Nieuws

Vac­ci­na­tie­cen­trum wordt opvang­cen­trum voor vluch­te­lin­gen uit Oekraïne

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na de activiteiten als vaccinatiecentrum en testcentrum wordt Sanapolis in Sijsele nu een opvangcentrum. In het voormalige ziekenhuis zullen vanaf eind maart vluchtelingen uit Oekraïne terechtkunnen.

Sanapolis werkt hiervoor in nauw overleg samen met de Stad Damme die de plaatsen intussen al aangemeld heeft bij de Vlaamse Overheid.

 Luc Verhulst (CEO Sanapolis): “We zijn al enige tijd bezig om de site van 33 hectare in Sijsele te herbestemmen. Dat deden we de afgelopen twee jaar als vaccinatie- en testcentrum en ook onze plannen om een gezondheidscampus op te starten die 100% inzet op preventie krijgen volop vorm. Maar net omdat we met deze campus ook een maatschappelijke rol willen spelen, zetten we nu alles op alles om zo snel mogelijk vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.”

Luc Verhulst: “De verschillende overheden hebben begin deze week heel duidelijk gemaakt dat er massaal veel opvangplaatsen nodig zijn. Na die oproep wilden we heel snel handelen. Het voordeel van dit gebouw is dat heel wat voorzieningen al aanwezig zijn en heel snel kunnen ingericht worden. Denk maar aan aparte ingangen, ziekenhuiskamers, liften, elektrische voorzieningen, sanitair, een grote restaurantruimte, … Bovendien hebben we in het gebouw meerdere grote lokalen waar we leefruimtes kunnen inrichten zodat de mensen ook ruimte hebben om zich te ontspannen. En uiteraard is het feit dat we beschikken over een groen domein van 33 hectare ook een plus. De mensen die op de vlucht zijn, zullen hier in een aangename omgeving tot rust kunnen komen. We maakten intussen 20 woonunits klaar in ons gebouw. De eerste vluchtelingen kunnen vanaf maandag 28 maart bij ons terecht.”

Nood aan materiaal

Om de vluchtelingen op een comfortabele manier op te vangen, is Sanapolis op zoek naar heel wat zaken. Dat gaat onder meer over éénpersoonsbedden en -matrassen, stapelbedden, kinderbedjes, kledij voor vrouwen en kinderen/baby’s, handdoeken, een paar wasmachines en droogkasten, en microgolfovens.”

Ben Storme