Nieuws

Poli­tie­con­tro­le in Kort­rijk tegen betoging

2020-10-31 00:00:00 - Politiecontrole in Kortrijk tegen betoging

Het Kortrijks stadsbestuur vertelde geen risico's te nemen omtrent een oproep tot een betoging tegen zinloos geweld. Daarom plaatsten ze politiecontroles op de invalswegen van de stad om mogelijke betogers tegen te houden.

Kortrijk verwachtte verschillende betogers. Volgens berichten die de politie kon inkijken, werd op sociale media nadrukkelijk een oproep gedaan om samen te troepen. De betoging zou gaan om het zinloos geweld van afgelopen week in de stationsbuurt.

De politie heeft die buurt nu echter hermetisch afgesloten. Aan bezoekers van de stad wordt gevraagd wat ze komen doen en aan elke controlepost staat een tiental agenten.

Niet enkel is de actie niet conform met de nieuwe maatregelen van de federale regering, burgemeester Ruth Vandenberghe betreurt vooral dat de betoging niet op voorhand werd aangevraagd: "Meestal kunnen we samen met de organisator en de politie afspreken hoe het correct kan verlopen. Nu hebben de organisatoren zelfs niet de moeite gedaan om zich in regel te stellen."

Dag van sereniteit

Politiezone Vlas stelde zich dan ook streng op en nam voorzorgsmaatregelen met ondersteuning van de federale ordediensten. "1 november is een dag van sereniteit, en herdenken we onze overleden vrienden en geliefden. Zeker in zo'n moeilijk jaar als 2020, waarin we vaak te haastig en beperkt afscheid hebben moeten nemen", vult burgemeester Vandenberghe aan. "Wie zich niet kan gedragen, zal dan ook een boete mogen verwachten."

De redactie