In Poperinge is er voortaan om de twee weken een Soepcafé, het eerste in de Westhoek.
In de winkel moeten groenten er perfect uitzien of ze belanden nogal vlug in de afvalcontainer. Het Soepcafé biedt nu een alternatief door de overschotten om de twee weken bij warenhuizen en winkels op te halen en te verwerken tot soep en ovenschotels voor iedereen die graag een gezonde vegetarische maaltijd lust.
Alleen perfecte groenten in winkel
“België is de tweede in Europe als het gaat om voedselverspilling,” zegt initiatiefnemer Charlotte Pattyn. “Wij verspillen echt een hele hoop voedsel elke dag bij ons thuis, in de supermarkt. Bij de boer zelf gaat er al een deel verloren omdat de consument heel kritisch is op zijn voeding. Elke aardappel en elke wortel moet er perfect uitzien. En de rest gaat heel vaak verloren.”
Een deel van die overschotten gaat in de Westhoek vaak naar het dierenpark De Zonnegloed. Maar dan nog is er over, en daarmee gaan ze in het Soepcafé aan de slag. Zo'n 25 mensen kwamen dit weekend samen om voor het eerst die groenten in soep te verwerken.
Taalfout opgemerkt?
Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt in dit artikel?